Izvor: Mina | Četvrtak, 15.04.2021.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora 100.000 EUR - Program namijenjen privrednicima spremnim da investiraju u solarne sisteme

(Foto: Pixabay.com/Solarimo)
Predstavnici Programa UN za razvoj (UNDP) i Fonda za zaštitu životne sredine - Eko fonda potpisali su sporazum o finansiranju, kojim će crnogorskoj privredi i poljoprivredi biti dostupno 100.000 EUR za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora.

Sporazum su potpisali stalna predstavnica UNDP-a, Daniela Gašparikova i direktor Eko fonda, Jovan Martinović.

Iz UNDP-a je saopšteno da je podrška poslovnim inicijativama, usmjerenim na dekarbonizaciju crnogorske ekonomije, omogućena kroz program subvencija namijenjenih mikro, malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim proizvođačima, spremnim da investiraju u nabavku i instalaciju solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije.

- Program ima za cilj da podstakne veću upotrebu čiste energije i poboljšanje energetske efikasnosti, što će dovesti do smanjenja emisija ugljen-dioksida i omogućiti uštede u troškovima za energiju u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju.

Pored toga, program će promovisati koncept "prozjumera" - poslovnih subjekata koji istovremeno troše i proizvode električnu energiju koristeći solarnu.

Gašparikova je navela da sporazum naglašava zajednički fokus, a to je podrška preduzećima da usvoje čiste tehnologije u borbi protiv klimatskih promjena.

To će doprinijeti posvećenosti Crne Gore da ostvari zacrtane ciljeve smanjenja gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine i krene ka održivom ekonomskom oporavku.

- Svaki napor da se postigne dekarbonizacija ekonomije, na globalnom ili nacionalnom nivou, moguć je ako je privatni sektor pokretač tih napora. Zeleni ekonomski oporavak ne bi trebalo da bude samo lijepa, već prije svega, ekonomski pametna stvar. S tim u vezi, javne politike imaju ključnu ulogu u stvaranju povoljnog ambijenta za podsticanje poslovne zajednice da usvoji inovacije koje će doprinijeti smanjenju štetnih emisija - kazala je Gašparikova.

Ona je rekla da očekuje da će poslovna zajednica pokazati interesovanje i motivaciju da učestvuje u programu i predložiti puno novih ideja i rješenja.

- Vjerujem da će ovaj i slični programi postati kamen temeljac Vladinih strategija i politika koje omogućavaju postizanje dugoročnih ciljeva u kontekstu Pariskog sporazuma, Evropskog zelenog sporazuma i UN-ovih ciljeva održivog razvoja - rekla je Gašparikova.

Martinović je saopštio da Eko fond produbljuje i ojačava poslovnu saradnju sa UNDP-om na način sticanja povjerenja u svoje poslovne i organizacione sposobnosti.

UNDP je to, kako je naveo, prepoznao i omogućio finansijska sredstva Eko fondu za realizaciju projekta nabavke i instalacije fotonaponskih panela za privredu i poljoprivredu.

- Obezbijeđena sredstva u vidu granta Eko fond će plasirati kroz subvencije privredi za realizaciju projekta solarnih panela. Takođe, ovo predstavlja početak planiranih aktivnosti Eko fonda za ovu godinu, pored prethodno započetog projekta za subvencionisanje nabavke električnih i hibridnih vozila u oblasti energetske efikasnosti, dok će preostali projekti u pomenutoj oblasti a koji su namijenjeni građanima otpočeti u skoroj budućnosti - zaključio je Martinović.

Program subvencija će, kako su kazali iz UNDP-a, kroz povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti u snabdijevanju, kao i kroz afirmaciju korišćenja obnovljivih izvora energije, dati važan podsticaj niskokarbonskom razvoju i ekonomskom oporavku zemlje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE