NavMenu

Najprisutniji plastični ambalažni otpad na plažama u Velikoj Britaniji pripada dobro poznatom brendu

Izvor: cirkularnaekonomija.org Četvrtak, 02.09.2021. 08:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Maurice Angres)Ilustracija
Flaše Coca-Cole su najprisutniji otpad na plažama u Velikoj Britaniji, pokazuje izvještaj organizacije za očuvanje mora Surfers Against Sewage (Surferi protiv kanalizacije). Njihovo istraživanje pokazalo je da je za 65% zagađenja plastičnom ambalažom širom obale Velike Britanije odgovorno 12 kompanija. To su: Coca-Cola, PepsiCo, AB InBev, McDonald’s, Mondelēz International, Heineken, Tesco, Carlsberg Group, Suntory, Haribo, Mars i Aldi.

U najvećoj koordinisanoj akciji čišćenja do sada, skoro 4.000 volontera je na teritoriji od preko 6.900 kilometara prikupilo 9.998 proizvoda koji su vlasništvo 328 kompanija. Coca-Cola je apsolutni "šampion" – njena pakovanja su tokom akcije nalažena tri puta češće nego druga.

SAS poziva kompanije sa liste da smanje pakovanja koja koriste i da pređu na modele za punjenje. Takođe, apeluju na državu da hitno uvede depozitni sistem za svu ambalažu za piće, nezavisno od veličine i materijala. Kako kažu, uvođenje ovog sistema smanjilo bi zagađenje 12 kompanija sa liste za 52%, uključujući i 80% od najvećeg zagađivača Coca-Cole.

Odgovornost ne smije da se prebaci na pojedinca

Ova organizacija apeluje na vladu da zabrani proizvodnju i potrošnju neesencijalne plastike za jednokratnu upotrebu. Traži se i usvajanje zakona koji će osigurati efektivnu upotrebu resursa i upravljanje otpadom.

- Naš godišnji izvještaj je još jednom otkrio šokantnu količinu zagađenja plastičnom ambalažom koja dolazi direktno od velikih kompanija i nekih od dobro poznatih brendova. Serijski prestupnici poput Coca-Cole koja je iz godine u godinu na čelu liste najvećih zagađivača, i dalje ne preuzimaju odgovornost. Ne smijemo da dozvolimo da industrije koje zagađuju koriste trenutnu zdravstvenu krizu da pobjegnu od svoje odgovornosti i da je prebace na pojedinca. Potrebna nam je akcija odmah - istakao je Hugo Tagholm, direktor SAS.

U Coca-Coli su za britanski Guardian istakli da im je važno da smanje otpad od pakovanja i da ne žele da vide da pakovanja završavaju tamo gdje ne bi trebalo.

- Sva naša pakovanja su 100 odsto reciklabilna. Naš cilj je da što više njih dobijemo nazad tako da mogu da budu reciklirana i pretvorena u nova pakovanja. Razočaravajuće je vidjeti bačena pakovanja i zato podržavamo uvođenje dobro osmišljene depozitne šeme koja će ohrabriti ljude da recikliraju umjesto da bacaju. U Velikoj Britaniji nastavljamo da radimo sa brojim organizacijama na ohrabrivanju recikliranja i aktivno podržavamo inicijative sa ciljem da otpad postane prošlost - kažu u Coca-Coli.

Inače, postoje planovi za uvođenje depozitnog modela u Velikoj Britaniji. Širenje ovog sistema na plastične flaše odloženo je do 2024. godine zbog, kako vlada kaže, pandemije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.