NavMenu

Tablete sve češće mijenjaju tečne proizvode za čišćenje i ličnu higijenu - Važno uključiti velike kompanije

Izvor: cirkularnaekonomija.org Petak, 05.03.2021. 08:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Sredstvo za čišćenje prozora, kuhinje, kupatila, mrlja, masti - prosječno domaćinstvo ima desetine sredstava za čišćenje koji se pakuju u jednokratnu plastiku.

Prema podacima Euromonitora, industrija proizvoda za kuću je 2015. proizvela 29,5 milijardi posuda, dok je industrija proizvoda za ličnu higijenu generisala 60 milijardi jedinica. Ukupno, obje industrije su stvorile 8,9 miliona tona plastike, a samo mali dio je recikliran. Najveći dio završi na deponijama ili u okeanima gdje ga konzumiraju životinje pa se kroz lanac ishrane vrati u naš tanjir.

Zato borci za zaštitu životne sredine pozdravljaju tablete kao alternativu tečnim proizvodima za čišćenje i ličnu higijenu. Navikli smo da koristimo tablete za pranje posuđa i veša, pojavile su se i tablete za pranje zuba, a sve je više startapa koji prave tablete za čišćenje.

Sve što je potrebno je rastvoriti tabletu u vodi i dobiće se jednako efikasno sredstvo za čišćenje kao i tradicionalna, uvjeravaju proizvođači ekoloških alternativa. Imaju i argument – kako kažu, ako pažljivo pogledate etiketu svojih proizvoda za čišćenje, primijetićete da je njihov glavni sastojak voda.

- Mi zapravo izvozimo vodu koju već imamo kod kuće. Ako razmislite o emisiji ugljenika potrebnoj za transport boca najvećim dijelom napunjenim vodom, od proizvođača, do potrošača, pa do domova mušterija, to se onda nakupi - kaže Heather Kauffman, suosnivač Full circle, kompanije koja pravi proizvode za čišćenje kuće.


Tableta se rastvara u bočici sa vodom

A kad se iz sredstava za čišćenje ukloni voda, sve ostalo se može spakovati u tabletu. To je bila ideja vodilja startapa Blueland koji se reklamira sloganom "Budućnost čišćenja je stigla". Osnovni paket uključuje 3 bočice za sprej koje su dizajnirane da traju večno i 3 tablete koje pomiješane sa vodom služe za čišćenje prozora, kupatila i raznih drugih površina.

Set košta 29 USD, a kada je kupcima potrebna dopuna, jednostavno naruče nove tablete, po cijeni od 2 USD. Od svake tablete dobija se oko 600 mililitara sredstva za čišćenje.

- Ljudi pretpostavljaju da su održivi proizvodi skuplji, manje efikasni i da zahtijevaju više posla. Naš cilj je da razbijemo te predrasude tako što ćemo dizajnirati proizvode koji su jednostavniji za upotrebu, jeftiniji i efikasniji. Kada stavite tabletu u bočicu, ne morate je čak ni protresti jer se sama rastvara - ističe osnivač Bluelanda Sarah Paiji.

Ipak, nije tako jednostavno razviti formulu. Mnogi sastojci za sredstva za čišćenje ne postoje u čvrstom obliku, esencijalna ulja i sintetički mirisi uglavnom dolaze u tečnom obliku i teško ih je kompresovati, objasnila je Paiji.


Važno je uključiti velike kompanije

Takođe, javio se problem zagađujućih materija. Blueland je prvo želio da omogući kupcima da tabletu rastvaraju u vodi sa slavine, umjesto flaširanoj, ali kvalitet vode varira, a postojala je i opasnost da se sredstvo zagadi kad mušterija doda vodu u flašicu. Zato je bilo jako važno da formula za tabletu uključi supstance koji će eliminisati rast bakterija. Zbog svih izazova, proces istraživanja je trajao.

Ali, vrijedilo je. Kupci odlično reaguju na tablete za čišćenje jer one zauzimaju mnogo manje prostora nego posude za čišćenje. Nema više jednokratne plastike niti teških flaša koje se nose od prodavnica.

Ipak, stvari će se početi da se mijenjaju tek kada veliki konglomerati, poput Johnson&Johnson i Proctor&Gamble, odluče da i sami krenu ovim putem, kaže Sanders Defruyt iz Elen Mekartur fondacije.

- Mnogo je malih inovatora, ali ovo je ogromna industrija. Moramo da ubijedimo velike igrače da je ovo trud koji se isplati. A da bismo to uradili, treba da razjasnimo da je to dobro za biznis, ne samo za planetu - kaže Defruyt.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.