NavMenu

Koliko novca treba uložiti u pokretanje franšiznog poslovanja

Izvor: Franchising.rs Subota, 05.12.2020. 08:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Koliko novca treba uložiti u pokretanje posla pod okriljem poznatog brenda, zavisi najviše od sektora u kojoj franšiza posluje, ali i od zahtjeva sistema čiju franšizu primalac kupuje. Jasno je da će u otvaranje restorana - naročito ako se radi o poznatim divovima brze hrane - primalac franšize morati da uloži neuporedivo više novca od preduzetnika koji se odluči za otvaranje prodavnice nakita ili škole stranog jezika. Ipak, nijedan biznis se ne može pokrenuti bez ulaganja, a kad je kupovina franšize u pitanju, bitno je znati da mimo ulaganja u administraciju, rentiranje, uređenje, opremanje poslovnice i tekuće obaveze, postoje i obavezne investicije, koje su sastavni dio franšiznog odnosa. Radi se, naime, o franšiznim naknadama.


Ulazna i redovna naknada

Da bi uopšte postao dio franšiznog sistema, primalac franšize mora da plati za licencu - takozvanu ulaznu franšiznu naknadu (franchise fee). To je jednokratni iznos za koji primalac dobija prvo i osnovno pravo - da posluje pod željenim brendom i u okviru željenog sistema, a zatim, da ima pristup i privilegiju da primjenjuje dokazani know-how (sva specifična poslovna znanja i iskustvo) davaoca franšize.

Budući da se ponekad radi o velikim iznosima, sasvim je očekivano da se primaoci franšize pitaju koliko se ova investicija isplati. Ako se radi o franšizi s prepoznatljivim i jakim brendom, računica je povoljna. Naime, veća je vjerovatnoća da će primalac od prvog trenutka poslovanja privlačiti veći broj klijenata i korisnika, nego u slučaju da je posao pokrenuo pod: a) novim (svojim), b) manje poznatim ili c) nedovoljno izgrađenim brendom. Ovo je samo prvi, ali, reći ćemo, ne i dovoljan razlog.

Najveću korist od plaćanja naknade primalac, zapravo, dobija kroz obuku, odnosno, prenošenjem provjerenih protokola i procedura poslovanja (know-how) - što se uzima i kao jedna od osnovnih prednosti franšizne saradnje. Kada usvoji ove smjernice i nauči kako se šta radi, primalac "štedi" na greškama koje bi, prije ili kasnije, kao i svaki preduzetnik, napravio. Po pravilu, davalac franšize se već susreo s većinom uobičajenih problema u poslovanju i već zna kako da ih u potpunosti izbjegne ili riješi, pored toga što je, razvojem franšiznog sistema, već morao da uredi, testira i "popiše" sve procedure i protokole poslovanja. Taj "popis" primalac dobija i u vidu operativnog priručnika koji predstavlja skup najboljih praksi poslovanja, s detaljnim objašnjenjima šta i kako treba raditi.

Osim toga, treba napomenuti da ulazna naknada, uz početnu obuku, vrlo često pokriva i asistenciju davaoca franšize pri izboru lokacije i uređenja poslovnice, kao i pomoć pri zapošljavanju osoblja, nabavci osnovnog materijala i opreme, otvaranju poslovnice.

Visina ulazne naknade varira od sistema do sistema - može da iznosi od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada eura. Milionske franšizne naknade uglavnom se vezuju za izuzetno jake, svjetski poznate lance iz oblasti gastronomije koji imaju na desetine hiljada restorana širom svijeta, a primaoci franšize su, u tom slučaju, velike i pouzdane kompanije sa lokalnog tržišta koje, najčešće, imaju iskustva iz tog sektora i jaku finansijsku zaleđinu.

Druga vrsta franšizne naknade koju primalac plaća je redovna naknada (royalties). Obično se utvrđuje kao određeni procenat od ostvarenog prometa, ali može biti i u obliku fiksnog novčanog iznosa ili, u rjeđim slučajevima, kao marža na robu koju primalac nabavlja od davaoca franšize. Ova naknada važi za sve vrijeme trajanja franšiznog ugovora, a u zavisnosti od ugovorenih uslova, može se plaćati na mjesečnom, kvartalnom, godišnjem nivou i, u suštini, predstavlja značajan izvor prihoda za davaoca franšize. S druge strane, i primalac franšize treba da ima razlog zašto plaća redovnu nakanadu, pa tako, izdvajajući za ovu, uslovno rečeno, "članarinu", on može da računa na stalnu podršku i pomoć davaoca - na njegovu spremnost da radi na logističkim i tehničkim unapređenjima sistema, da nadgleda i dodatno obučava primaoce i zaposlene ili, recimo, pregovara o boljim uslovima nabavke robe i opreme kod dobavljača (srazmjerno rastu franšizne mreže).


Moć udruženog marketinga

Franšizni sistemi nerijetko propisuju i naknadu za marketing (marketing fee). I ona se obično određuje kao procenat od ostvarenog prometa i plaća se, po pravilu, na mjesečnom nivou. Kao što praksa pokazuje, bez obzira da li se radi o velikim, razvijenim franšiznim sistemima s globalnim prisustvom ili sistemima koji se tek bore za svoje mjesto pod suncem, ulaganje u marketing nikad nije suvišna stavka. Stoga, ako davalac propiše obavezno izdvajanje za marketing, benefite ovog ulaganja trebalo bi da osjete svi njegovi primaoci franšize. Davalac uglavnom ulaže u promociju brenda u "širim okvirima" - na nacionalnom ili globalnom nivou, dok se od primalaca franšize očekuje da ulažu u marketing na lokalnom nivou.


Odmjerenost je ključna

Vrlo rijetko se dešava da davalac franšize traži više naknada od pomenutih. Mnogo je češći slučaj da se određene naknade uopšte ne propisuju ili naplaćuju indirektno (kroz maržu na robu koju primalac nabavlja od davaoca franšize). Dešava se i da davalac, u želji da lakše prodre na određeno tržište, ponudi olakšicu u vidu smanjenja ulazne naknade, a to je česta praksa i kad primalac franšize odluči da otvori više poslovnica odjednom.

U svakom slučaju, kad utvrđuje visinu naknada, davalac franšize bi trebalo da predvidi očekivani prihod svojih primalaca franšize i potrudi se da visina naknade bude podjednako prihvatljiva i primaocima i sistemu. Zato je potrebno da prilikom određivanja ulazne i redovne naknade davalac dobro prouči i procijeni ekonomiju odnosa. Određivanje naknada, recimo, isključivo kroz poređenje i ugledanje na direktne konkurente, jedan je od najčešćih, ali i ne tako dobrih pristupa u ovom procesu - naknade su, u tom slučaju, rijetko kad odmjerene i u proporciji s potencijalima datog sistema. Odgovoran davalac, zapravo, zna da naknade ne bi smjele biti ni previsoke ni preniske jer bi obje, dugoročno, bile štetne za franšizni sistem - previsoke destimulišu primaoca, preniske davaoca franšize.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.