NavMenu

Oko Melenaca kod Zrenjanina gradiće se obilaznica duga šest kilometara

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 11.05.2023. 12:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/StockSnap)Ilustracija
Članovi Gradskog veća u Zrenjaninu su na jučerašnjoj sednici, kojom je predsedavao gradonačelnik Simo Salapura, usvojili odluku o izradi Plana detaljne regulacije obilaznice državnog puta IB reda broj 13 oko sela Melenci.

Rok za izradu plana je šest meseci, a nosilac ovog posla je Odeljenje za urbanizam Gradska uprave Zrenjanin. Posao izrade dokumenta poveren je beogradskoj firmi Putinvest, u skladu sa ugovorom koji je Javno preduzeće Putevi Srbije sklopilo sa njom još 8. decembra prošle godine. Putevi Srbije će, inače, i obezbediti sredstva za izradu plana.

Kako je navedeno u odluci o izradi Plana detaljne regulacije, ukupna površina područja obuhvaćenog planom iznosi približno 421 hektar. Dužina planirane trase obilaznice je oko šest kilometara, dok je oko 2,5 kilometra dužina uklapanja ostalih saobraćajnica u planiranu obilaznicu.

- Opšti cilj izrade plana jeste definisanje planskog osnova i obezbeđenje prostornih uslova za izgradnju, opremanje i funkcionisanje državnog puta. Izradi Plana detaljne regulacije pristupa se radi izgradnje obilaznice oko Melenaca. Planira se izmeštanje dela trase državnog puta četvrtog reda broj 13 (nekadašnji M-24), odnosno tranzitnih tokova iz sela. Time će se negativni uticaj saobraćaja svesti na prihvatljiv nivo - piše u odluci koja je juče usvojena na sednici Gradskog veća.

Dodaje se da su osnovni ciljevi izrade dokumentacije stvaranje uslova za realizaciju nacionalnih i regionalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture, podizanje kvaliteta putne infrastrukture zarad povećanja nivoa bezbednosti saobraćaja, kao i ravnomerni regionalni razvoj. Izgradnjom ovog dela putnog pravca stvaraju se i uslovi za bolju pristupačnost celog regiona, podizanje njegove konkurentnosti, kao i sam budući razvoj Melenaca.

Melenci se nalaze na 16 kilometara od gradskog centra i po površini i broju stanovnika su najveće selo na teritoriji grada Zrenjanina. U prošlosti je ovo mesto imalo karakteristike gradskog naselja, što se ogleda u fizičkoj strukturi, njegovoj dimenziji i načinu formiranja centra sela.

Drumski saobraćaj u Melencima čine državni put IB reda broj 13, koji iz pravca Zrenjanina prolazi kroz selo i produžava se u pravcu Kikinde, zatim državni put IIA reda broj 116, koji iz pravca Kumana na jugozapadu ulazi u naselje, kao i mreža seoskih ulica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.