NavMenu

Beograd i dalje bez fabrike za otpadne vode - Hronologija neispunjenih obećanja

Izvor: N1 Petak, 27.01.2023. 11:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivan Bandura/unsplash)Ilustracija
Izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda i kanalizacije jedno je od najčešće davanih, a neispunjenih obećanja u proteklih osam godina.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, najavio je početkom januara da će u Beogradu početi izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda, od ukupno pet koliko je predviđeno za Beograd.

Ova izgradnja trebalo bi da se sprovodi u okviru projekta "Čista Srbija", a investiciju je ministar nazvao istorijskom.

I zaista, za Beograd u 21. veku ovo bi trebalo da bude istorijska prekretnica, da grad od dva miliona ljudi prestane da ispušta otpadne vode direktno u reku.

Dok nema dileme o neophodnosti, pošto je Beograd jedini veliki grad u Evropi koji ne prećišćava svoje otpadne vode, postavlja se opravdano pitanje da li će do izgradnje navedenih fabrika zaista i doći.

Razlog tome je istorijat brojnih najava posle kojih nije bilo akcije.

Marta 2015. godine kao gradski menadžer Beograda Vesić je u "Večernjim novostima" najavio ponovo pokretanje kapitalnog projekta "Interceptor", koji je zbog mnogobrojnih problema i nezakonitosti obustavljen.

- Beograd će do 2020. godine trajno rešiti problem kanalizacije i otpadnih voda - najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On je tada naveo da je potrebno 500 mil EUR kako bi se trajno rešio problem kanalizacije i prerada otpadnih voda.

Godinu dana kasnije, marta 2016. godine ništa nije započeto, ali su ambicije znatno porasle kao i broj postrojenja za prečišćavanja vode.

Prema tvrdnjama tadašnjeg gradonačelnika Siniše Malog za "Strateški plan razvoja vodovodne i kanalizacione mreže Beograda" u narednoj deceniji biće uloženo oko milijardu evra – 700 miliona za izgradnju 1.600 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže i 300 miliona za podizanje 14 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Mali je najavio da će finasiranje biti u formi javno-privatnog partnerstva, a osim navedenih projekata, u planu grada je tih dana bilo da sve ulice u gradu relativno brzo dobiju asfalt. Kao što je poznato i ovo obećanje nje ispunjeno.

Stiglo se do januara 2020. godine kada su Grad Beograd i kineska kompanija Čajna mašineri endžiniring korporejšn (China Machinery Engineering Corporation) potpisali sporazum o saradnji u vezi sa finansiranjem istražnih i projektantskih radova za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Beograda, kao i ugovorni sporazum o istražnim radovima u vezi sa tim projektom.

Kako je tada navedeno, vrednost prve faze radova, odnosno izgradnje kolektora-interceptora, trebalo je da iznosi 271 milion evra, druge faze između 400 i 500 miliona evra za izgradnju prve fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu, koja će biti Velikom Selu.

- Biće potrebno i još oko 100 mil EUR za ostale četiri fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, dok će se iz sredstava novog investicionog plana "Srbija 2025″ raditi nedostajuća kanalizacija - rečeno je na konferenciji za novinare.

Tadašnja ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je na potpisivanju precizirala da ugovor o realizaciji prve faze projekta stupa na snagu u trenutku kada se potpiše ugovor o finansiranju, o čemu će Ministarstvo finansija pregovarati sa kineskom kompanijom, dok realizacija sporazuma o istražnim radovima u vezi sa projektom počinje odmah.


- Čekaće se od tri do šest meseci kako bi se potpisao taj finansijski ugovor i da se ne bi gubilo vreme, radiće se istražni radovi i studija izvodljivosti, geotehnički i drugi elaborati - rekla je Mihajlović.

Februara 2020. godine Goran Vesić je izjavio da se započelo sa izgradnjom kanalizacione mreže. Međutim, radnici su ubrzo obustavili radove jer nisu bili plaćeni.

Radovi nisu nastavljeni, a ono što se desilo, jeste da je tender za izgradnju produžavan četiri puta i do septembra 2022. godine još nije bio okončan.

Juna iste godine, kada je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić govorio o dve godine rada na ovoj funkciji, izjavio je da je "počela izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu koja će obezbediti vodu za 1,5 miliona ljudi, a završeno je i projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici".

Dok se posao zaista ne obavi, prema rečima Gorana Vesića za posledicu ćemo imati da zagađivači ispuštaju iskorišćenu i industrijsku otpadnu vodu direktno u rečne tokove. Kako je naveo postoji 116 direktnih mesta izlivanja otpadnih voda u Savu, a na obalama Dunava 136.

Trenutna istina je da je od prvih planova za izgradnju 1980. godine, pa do danas, završetkom tunela Višnjica dužine 6.772 metra, realizovano je nešto više od 50% dužine interceptora.


Predsednik obećao tri milijarde

Da kanalizacija nije obećavana samo Beograđanima, pokazao je predsednik Aleksandar Vučić. On je avgusta 2019. godine u obraćanju građanima najavio izdvajanje tri milijarde evra i obećao da će svako selo i svaki grad u Srbiji imati kanalizaciju i čistu pijaću vodu za četiri ili pet godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.