NavMenu

U Kovinu u planu izgradnja novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - Vrednost radova oko 475 miliona dinara

Izvor: eKapija Subota, 03.12.2022. 09:47
Komentari
Podeli
(Foto: Screenshot/Opština Kovin/UP/Beoexpert Design Beograd)
Opština Kovin planira izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a Urbanistički projekat koji je obradio Beoexpert Design BIM Engineering iz Beograda nalazi se na javnom uvidu.

Površina obuhvata projekta iznosi 21.301,68 m2.

Kako se navodi u urbanističkoj dokumentaciji, Kovin ima delimično izgrađen sistem za otpadne vode, a kanalizacija za prihvat i evakuaciju otpadnih voda izgrađena je samo u naselju Gaj.

- Planirana lokacija novoprojektovanog postrojenja za preradu otpadnih voda "PPOV Kovin'' nalazi se u jugoistočnom delu gradskog naselja, pored lokacije postojećeg postrojenja za preradu otpadnih voda (objekat trulišta) koje je izvedeno šezdesetih godina prošlog veka i trenutno nije u funkciji - stoji u urbanističkoj dokumentaciji.

Prednost predmetne lokacije je u tome što su u neposrednoj blizini dovedeni potisni cevovodi iz industrijske zone i sa glavne crpne stanice "7. juli", te se dužina potisnog cevovoda i gubici na njemu ne povećavaju naročito tako da neće biti potrebe za rekonstrukcijom ili promenom režima rada pumpi postojećih crpnih stanica.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je zatvorenog tipa, a u okviru predmetnog prostora predviđeni su sledeći objekti:

- Prijemni šaht sa uklanjanjem čvrstog otpada i merač protoka
- Aerisani peskolov i mastolov
- Egalizacioni bazen: SBR bazen – podeljen na 4 jedinice
- Sabirni šaht posle SBR bazena
- Objekat UV dezinfekcije
- Crpna stanica prečišćene vode sa merenjem proticaja
- Rezervoar za aerobnu stabilizaciju mulja
- Objekat za mehaničko ugušćivanje mulja i kontejneri
- Objekat sa opremom za doziranje hemikalija
- Dizel agregat i elektromotor
- Objekat trafo stanice
- Upravna zgrada i portirnica
- Prostor za skladištenje hemikalija
- Šaht za prijem septičkih jama
- Magacin
- Priključak na vodovodnu i hidrantsku mrežu
- PTT priključak

Planirano je zadržavanje postojećih objekata koji obuhvataju taložnik, trulište, crpnu stanicu za mulj, šaht sa hidroforom i bušeni cevni bunar, dok su novoplanirani objekti zamišljeni kao slobodnostojeći prizemni.

Naime, kako se navodi u idejnoj dokumentaciji, otpadna voda dolazi na lokaciju PPOV gde se vrši tretman otpadne vode sa izdvajanjem otpada. Prečišćena voda se nakon procesa ispušta u recipijent. Prikupljeni čvrsti otpad, pesak i mulj se dodatno tretiraju i odvoze na deponiju.

Na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Kovin, vršiće se tretman sanitarnih otpadnih voda. Projektom je predviđeno prečišćavanje za 15.000 stanovnika. S obzirom da nisu vršena ispitivanja kvaliteta otpadnih voda, kao merodavne vrednosti produkcije zagađujućim materijama po ekvivalentnom stanovniku usvojene su preporučene vrednosti u okviru ATV standarda: ATV DVWK A 131E. Kvalitet efluenta i potreban stepen prečišćavanja definisani su Uredbom o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vodi i rokovima za njihovo dostizanje, a koja neposredno preuzima odredbe Direktive EU o tretmanu urbanih otpadnih voda. Recipijent će biti Dunav na osnovu čijeg reda vodotoka je projektovan stepen prečišćavanja, navedeno je u dokumentaciji.

Saobraćajna veza novoformirane parcele na kojoj je planirana izgradnja postrojenje ostvariće se preko postojeće Krečanske ulice.

Kako je navedeno u dokumentaciji idejnog rešenja, predračunska vrednost objekta iznosi 475 miliona dinara bez PDV-a.

Za obradu idejnog rešenja zadužena je firma Beoexpert Design iz Beograda.


S.M.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

31.05.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Stari savski most ostaje do sledećeg proleća - Sa budućim tunelom činiće "mali metro", kaže Šapić

Neće biti uklanjanja Starog savskog mosta dok se ne završi projekat za tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, a prenosi Beoinfo. On je istakao da je projekat za Novi savski most faktički završen, ali da se taj projekat sad objedinjuje sa projektom izgradnje tunela, čime će se objediniti saobraćajnice od Bulevara Zorana Đinđića i Mihajla Pupina na Novom Beogradu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.