NavMenu

U Kovinu u planu izgradnja novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - Vrednost radova oko 475 miliona dinara

Izvor: eKapija Subota, 03.12.2022. 09:47
Komentari
Podeli
(Foto: Screenshot/Opština Kovin/UP/Beoexpert Design Beograd)
Opština Kovin planira izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a Urbanistički projekat koji je obradio Beoexpert Design BIM Engineering iz Beograda nalazi se na javnom uvidu.

Površina obuhvata projekta iznosi 21.301,68 m2.

Kako se navodi u urbanističkoj dokumentaciji, Kovin ima delimično izgrađen sistem za otpadne vode, a kanalizacija za prihvat i evakuaciju otpadnih voda izgrađena je samo u naselju Gaj.

- Planirana lokacija novoprojektovanog postrojenja za preradu otpadnih voda "PPOV Kovin'' nalazi se u jugoistočnom delu gradskog naselja, pored lokacije postojećeg postrojenja za preradu otpadnih voda (objekat trulišta) koje je izvedeno šezdesetih godina prošlog veka i trenutno nije u funkciji - stoji u urbanističkoj dokumentaciji.

Prednost predmetne lokacije je u tome što su u neposrednoj blizini dovedeni potisni cevovodi iz industrijske zone i sa glavne crpne stanice "7. juli", te se dužina potisnog cevovoda i gubici na njemu ne povećavaju naročito tako da neće biti potrebe za rekonstrukcijom ili promenom režima rada pumpi postojećih crpnih stanica.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je zatvorenog tipa, a u okviru predmetnog prostora predviđeni su sledeći objekti:

- Prijemni šaht sa uklanjanjem čvrstog otpada i merač protoka
- Aerisani peskolov i mastolov
- Egalizacioni bazen: SBR bazen – podeljen na 4 jedinice
- Sabirni šaht posle SBR bazena
- Objekat UV dezinfekcije
- Crpna stanica prečišćene vode sa merenjem proticaja
- Rezervoar za aerobnu stabilizaciju mulja
- Objekat za mehaničko ugušćivanje mulja i kontejneri
- Objekat sa opremom za doziranje hemikalija
- Dizel agregat i elektromotor
- Objekat trafo stanice
- Upravna zgrada i portirnica
- Prostor za skladištenje hemikalija
- Šaht za prijem septičkih jama
- Magacin
- Priključak na vodovodnu i hidrantsku mrežu
- PTT priključak

Planirano je zadržavanje postojećih objekata koji obuhvataju taložnik, trulište, crpnu stanicu za mulj, šaht sa hidroforom i bušeni cevni bunar, dok su novoplanirani objekti zamišljeni kao slobodnostojeći prizemni.

Naime, kako se navodi u idejnoj dokumentaciji, otpadna voda dolazi na lokaciju PPOV gde se vrši tretman otpadne vode sa izdvajanjem otpada. Prečišćena voda se nakon procesa ispušta u recipijent. Prikupljeni čvrsti otpad, pesak i mulj se dodatno tretiraju i odvoze na deponiju.

Na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Kovin, vršiće se tretman sanitarnih otpadnih voda. Projektom je predviđeno prečišćavanje za 15.000 stanovnika. S obzirom da nisu vršena ispitivanja kvaliteta otpadnih voda, kao merodavne vrednosti produkcije zagađujućim materijama po ekvivalentnom stanovniku usvojene su preporučene vrednosti u okviru ATV standarda: ATV DVWK A 131E. Kvalitet efluenta i potreban stepen prečišćavanja definisani su Uredbom o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vodi i rokovima za njihovo dostizanje, a koja neposredno preuzima odredbe Direktive EU o tretmanu urbanih otpadnih voda. Recipijent će biti Dunav na osnovu čijeg reda vodotoka je projektovan stepen prečišćavanja, navedeno je u dokumentaciji.

Saobraćajna veza novoformirane parcele na kojoj je planirana izgradnja postrojenje ostvariće se preko postojeće Krečanske ulice.

Kako je navedeno u dokumentaciji idejnog rešenja, predračunska vrednost objekta iznosi 475 miliona dinara bez PDV-a.

Za obradu idejnog rešenja zadužena je firma Beoexpert Design iz Beograda.


S.M.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Finansije

Kako bi trgovinski sukob EU i Kine uticao na Srbiju i šta bismo mogli da izgubimo?

U narednih mesec dana očekuje se da Evropska komisija objavi nalaze istrage o kineskim subvencijama za električna vozila (EV) koju je pokrenula u septembru prošle godine, a rezultat bi mogle da budu i kompenzacione carine na električna vozila iz Kine. U eventualnom trgovinskom ratu EU i Kine, Srbija bi mogla da izvuče deblji kraj, kaže za eKapiju koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić. Naime, predsednica Evropske komisije

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.