Izvor: eKapija | Utorak, 04.10.2022.| 11:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Korak bliže dugoočekivanoj istočnoj obilaznici u Kruševcu - Na javnom uvidu nacrt PDR dela trase

Širi prikaz PDR "Istočna oblizanica ul. Železnička-Bivoljski most"
Širi prikaz PDR "Istočna oblizanica ul. Železnička-Bivoljski most" (Foto: Printscreen/PDR)
Na realizaciji "Istočne obilaznice" aktivnosti su počele još 80-tih godina prošlog veka i to izradom Uslova za uređenje prostora,po kojoj je počela eksproprijacija parcela, kao i izradom tehničke dokumentacije, glavnog projekta "Istočna magistrala" u dužini od 8,6 km koji je izradio Institut za puteve Beograd.

Od tada do danas neizgrađene parecele čekaju asfalt a građani Kruševca da se tranzitni i teretni saobraćaj izuzme iz urbane zone.

Sada je na javni uvid stavljen nacrt Plana detaljne regulacije dela "Istočna oblizanica", ulica Kneza Miloša – Mudrakovački most" u Kruševcu.

Prostor plana ograničen je sa severne strane ukrštajem ulicom Kneza Miloša sa Istočnom obilaznicom, sa istočne strane granicom PGR-a"Istok 1", a na zapadu granicom pojasa eksproprijacije u dužini od planiranog ukrštaja ulice Kneza Miloša do Mudrakovačkog mosta (približno u dužini od 2.200 m).

Katastarske parcele u obuhvatu plana pripadaju katastarskim opštinama: Parunovac, Malo Golovode i Veliko Golovode, a njegova površina iznosi 8,98ha.

- Prostor plana je neizgrađen, jer se godinama isti čuvao za realizaciju planirane trase "Istočne obilaznice". Evidentiran je jedan objekat u funkciji poljoprivrede i vodotok (potok) čiji se tok povremeno javlja u kišnim periodima, poznatiji kao "Braljinski jaz". Ostatak područja ispresecan je nekategorisanim, poljskim putevima i stazama koji se pojedinačno koriste kao pristupi baštama i njivama - navodi se u PDR.

Postojeći objekat sagrađen u pojasu eksproprijacije, trase državnog puta planira se za uklanjanje.

Planom je definisan deo trase "Istočne obilaznice" kojom će se preko petlje "Kruševac-Istok" omogućiti povezivanje na državni put IA reda (auto-put E761, deonica Pojate – Preljina, tzv. "Moravski koridor").

Planirani profil saobraćajnice se sastoji od dve kolovozne trake širine po 8,0 metara (po dve saobraćajne trake širine 4,0 metra), sa razdelnim ostrvom širine 3,0 metra i sa obostranim trotoarima širine 3,0 metra. Preostalo zemljište u pojasu regulacije planirano je za ozelenjavanje.

Namena prostora obuhvaćenog planom je izgradnja linijskih objekata infrastrukture, obilazne saobraćajnice sa ciljem izbacivanja tranzitnog saobraćaja iz centralnih gradskih prostora i u ovoj fazi povezivanje sa državnim putem IIB reda preko nastavka ulice Kneza Miloša.

Na trasi ove deonice planirani su: ukrštaj Istočne obilaznice sa planiranom trasom opštinskog puta za aerodrom Rosulje i servisnom saobraćajnicom kao veza sa sportsko rekreativnim centrom "Rasina" i ukrštaj Istočne obilaznice sa državnim putem IIB reda br. 415.

U okviru novoplanirane saobraćajnice do aerodroma Rosulje, planira se izgradnja kanalizacionog kolektora, sa priključkom na izvedeni kolektor.

- Dozvoljava se rešenje da se prilikom izrade tehničke dokumentacije raskrsnice projektuju kao kružne.
Dozvoljava se fazna izgradnja dela Istočne obilaznice, i to polovina planiranog profila koji je geometrijski u kontinuitetu sa izgrađenim delom (kolovozna traka bliža reci Rasini) - dodaje se u PDR.

Javni uvid u nacrt PDR, čiji je obrađivač JP za urbanizam i projektovanje Kruševac, trajaće do 29. oktobra, nakon čega će biti održana sednica Komisije za planove grada Kruševca.

S. T.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE