NavMenu

U Nišu do kraja godine počinje izgradnja najvećeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji

Izvor: Novosti Ponedeljak, 05.09.2022. 17:17
Komentari
Podeli
(Foto: BojanZivkovic/Unsplash)
Niš jedan od tri najveća grada u Srbiji koji nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, već se kanalizacija decenijama izliva u Nišavu. Za razliku od Beograda i Novog Sada, koji svoje otpadne vode ispuštaju u Dunav, pomenuta niška reka nema toliki protok i ozbiljno je ugrožena.

Zato će država, do kraja godine, uz pomoć sredstava iz IPA fondova, ovde započeti izgradnju najvećeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji. Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević kaže da vrednost projekta dostiže 85 mil EUR a već je završena kompletna tenderska procedura oko izbora izvođača radova, projektanata i nadzora.

- Jedan deo projekta je gradnja samog postrojenja, za potrebe 286.000 stanovnika, a drugi podrazumeva izgradnju više od 60 kilometara kolektorske mreže i stanica na određenim punktovima. Prvobitna vrednost je bila procenjena na 60 mil EUR, ali je povećana zbog poremećaja na tržištu - objašnjava Radivojević i ističe da Niš nema finansijske obaveze, ali je izradio potpuno tehničku dokumentaciju i pribavio sve građevinske dozvole, za šta je 1,2 mil EUR obezbedila švedska Međunarodna razvoja agencija.

Inače, projektovanje centralnog postrojenja na Ciganskom ključu i onog za pranje filtera od mulja na Medijani obaviće firma Arbiogaz, izgradnja je poverena Jedinstvu iz Sevojna koje je u konzorcijumu sa firmom Konkord vest, a za nadzor je zadužen IRD inženjering.

Rok za izgradnju postrojenja iznosi četiri godine, za prateću kolektorsku mrežu je 12 meseci kraći, a tehničku pomoć JKP Naisus i niškoj lokalnoj samoupravi će pružati firma Suez.

Grad u Nišavu godišnje ispusti 30 miliona tona otpadnih voda, a fabrika za prečišćavanje će se graditi na 13 hektara zemljišta u starom koritu reke Nišave, nizvodno od Popovca. Kada sve bude završeno, Nišava će svakih 12 meseci biti pošteđena i 11.000 tona mulja, te oko hiljadu kubika čvrstog otpada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

Beogradske elektrane ubuduće će i hladiti potrošače - Gradiće se novo postrojenje za kompleks Nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu

JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za izgradnju kogeneracijskog/trigeneracijskog postrojenja na području PPPP Nacionalni stadion, a vrednost nabavke procenjena je na 20 miliona dinara. U okviru područja Nacionalni stadion određen je prostor za novi toplotni izvor Surčinsko polje. Površina zemljišta određena za ovaj javni kompleks je veća od 5ha. Budući kompleks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.