Izvor: eKapija | Petak, 27.05.2022.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prostorni plan područja posebne namene autoputa Vožd Karađorđe na javnom uvidu - Razmatra se deonica dužine oko 120 kilometara

Buduća celovita trasa
Buduća celovita trasa (Foto: Print screen / YouTube / Skyscrapers Construction Serbia)
Prostorni plan područja posebne namene autoputa Vožd Кarađorđe nalazi se na javnom uvidu.

Za potrebe upućivanja u proceduru ranog javnog uvida predložen je obuhvat Prostornog plana na delovima teritorije Beograda (gradskih opština Lazarevac, Mladenovac i Sopot) i Kragujevac, kao i delovima teritorija opština Lajkovac, Aranđelovac, Topola, Rača, Smederevska Palanka, Lapovo i Velika Plana.

Prostornim planom biće obuhvaćeni koridor planiranog puta na osnovnom pravcu od Čibutkovice (veza sa državnim putem IA reda broj 2/autoput E-763 i državnim putem IB reda broj 22) preko Orašca do Markovca (veza sa državnim putem IA reda broj 1/autoput E-75) ukupne dužine oko 90 km, kao i na bočnom pravcu od petlje Mali Požarevac na autoputu E-75 do Aranđelovca ukupne dužine oko 36,7 km.

Širina koridora iznosi od 50 m do 300 m, i obuhvata trasu sa zaštitnim pojasevima.

Celovito tehničko rešenje Državnog puta podrazumeva i treću deonicu osnovnog pravca od Markovca do grada Bora (preliminarne dužine oko 106 km) koja će se naknadno planski razrađivati, u skladu sa tehničkom dokumentacijom.

Pored toga, u sklopu dalje izrade planske i tehničke dokumentacije analiziraće se postojeća i po potrebi nova veza planiranog koridora Državnog puta sa gradom Кragujevcom, i to na pravcu Zagorica-Topola-Kragujevac ili Vučić-Kragujevac.

Na području Prostornog plana, za čitavu trasu Državnog puta, planira se i projektuje trasa puta za brzinu od 100 km/h.

Duž trase biće predviđeni mostovi preko većih vodotokova, nadvožnjaci na ukrštajima sa železničkom prugom, a na ukrštajima sa putevima postojeće putne mreže predvideće se denivelisane raskrsnice, nadputnjaci/podputnjaci ili površinske raskrsnice, u zavisnosti od saobraćajnog opterećanja, nivoa usluge, propusne moći, bezbednosti i sl. S

Realizacija autoputa Vožd Karađorđe predstavlja projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, ističe se u dokumentaciji. Cilj je povezivanje Istočne, Centralne i Zapadne Srbije, odnosno autoputa E-75 (Koridor 10) i E-763 (beograd-Južni Jadran).

Obrađivač Prostornog plana je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, u saradnji sa obrađivačima Idejnog projekta državnog puta Hidroprojekat-saobraćaj doo, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu, DB Inženjering DOO i Agencija za geodetske poslove Geo Team Future.

Trasu ovog i ostalih glavnih puteva koji se grade ili je obećano da će se graditi u Srbiji, pogledajte na našoj INFO-MAPI.

A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE