NavMenu

Država žuri sa gasifikacijom - Oglašena nabavka bez tendera za gradnju razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica vrednu 75 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 26.05.2021. 15:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)Ilustracija
JP Srbijagas objavio je obaveštenje o sprovođenju pregovaračkog postupka bez javnog poziva za izgradnju razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica.

Predmet nabavke je izrada prostornog plana područja posebne namene, istražni i geodetski radovi, izrada projektno-tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica u dužini od 160 km, sa blok stanica,a prihvatnim i otpremnim čistačkim stanicama i 8 glavnih merno-regulacionih stanicama.

Rok za završetak gasovoda je godinu dana, a procenjena ukupna vrednost iznosi 8,82 milijarde dinara, odnosno 75 mil EUR.

Kao obrazloženje pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva navedena je izuzetna hitnost prouzrokovana događajima koje naručilac nije mogao da predvidi:

- Usled ubrzane dinamike izgradnje industrijskih parkova na teritorijama opština Valjevo i Loznica i stvaranja uslova za hitno snabdevanje prirodnim gasom svih potrošača, potrebno je preduzeti aktivnosti za pokretanje pregovaračkog postupka. U okviru realizacije ovog projekta hitno je potrebno sprovesti istraživanje trase gasovoda i pripremu planskih dokumenata za izradu projektno tehničke dokumentacije, obzirom na predviđeni rok za završetak radova od jedne godine.

Dodaje se da će izgradnjom ovog gasovoda stvoriti uslovi za izgradnju distrubutivnih gasovoda u svim naseljima i povezivanje industrijskih, komunalnih i individualnih potrošača na distributivni sistem.

- Time će se omogućiti korišćenje prirodnog gasa kao jeftinog, ekološki prihvatljivog goriva, jednostavnog za upotrebu. Korišćenjem prirodno gasa kao goriva će se u značajnoj meri rasteretiti i elektroenergetskih kapaciteti - navodi se u obaveštenju.

Ističe se i da su Kolubarski okrug i Obrenovac i Barajevo jedne od većih oblasti Srbije koje nisu pokrivene transportnim sistemom prirodnog gasa, kao i da se radi se o zonama velikog potencijala za privredne aktivnosti, a kojima nedostaje prirodni gas kao energent.

- U celoj zoni su izraženi problemi sa zagađenjem vezduha, od kojih je u gradu Valjevu ovaj problem naročito izražen u zimskom periodu. Izgradnjom deonice gasovoda od Valjeva do Loznice i povezivanjem sa postojećim gasovodom obezbeđuje se sigurnost i stabilnost snabdevanja svih potrošača na teritorijama ove dve opštine kao i celog regiona.

Navodi se da je Vlada Srbije 8. aprila donela Zaključak kojim se prihvata izveštaj o potrebi gasifikacije dela Kolubarskog okruga i izgradnja razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica, i kojim se alaže se Srbijagasu"da preduzme aktivnosti na izgradnji gasovoda, uz saglasnost za pokretanje pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva za podnošenje ponuda.

Po istom Zaključku Srbijagas je u obavezi da finansira ovaj projekat.

- JP Srbijagas nije imao predviđena finansijska sredstva Planom poslovanja kao ni planom javnih nabavki za 2021. godinu, i isto je moralo da se predvidi Planom poslovanja za 2021. godinu. Dana 19.5.2021. godine izvršen je rebalans Plana poslovanja i plana javnih nabavki za 2021. godinu i Plan javnih nabavki za 2021. godinu je objavljen narednog dana na Portalu javnih nabavki - stoji u dokumentaciji.


Detalje obaveštenja o pregovaračkom postupku možete pogledati OVDE.

Podsetimo, mediji su koliko juče objavili da je Vlada Srbije, da bi ubrzala gasifikaciju, dala saglasnost da se Srbijagas dodatno zaduži za 169 mil EUR, te da će garancije za vraćanje kredita poslovnim bankama dati država.

Krediti su namenjeni za gasifikaciju Kolubarskog, delova Borskog i Zaječarskog kao i Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Za izgradnju razvodnog gasovoda na relaciji Beograd-Valjevo-Loznica potrebno je 75 mil EUR, a za pokrivanje troškova izgradnje gasovoda na području Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo nešto manje, odnosno 66 mil EUR, dok će najmanji deo iz kredita, 28 mil EUR biće obezbeđeno za izgradnju deonice razvodnog gasovoda između Leskovca i Vranja.

- Razlog što će država stati iza ovog kreditnog zaduženja Srbijagasa je što je u njenim strteškim opredeljenjima definisano da je gasifikacija strateški projekat koji bi pored zaštite životne sredine stvorio uslove i za privlačenje stranih investitora u ovim područjima jer ih stranci zaobilaze zbog nedostatka plavog energenta. Pored toga, ovim projektima, stvoriće se uslovi i za izgradnju distributivnih gasovoda u svim naseljima i povezivanje industrijskih, komunalnih i individualnih potrošača - saopštili su medijima iz Vlade Srbije.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.