NavMenu

Investicije u luku Dunav-Bogojevo vredne 60 mil EUR - Pretovar i skladištenje 600.000 tona poljoprivrednih proizvoda

Izvor: eKapija Petak, 14.05.2021. 14:41
Komentari
Podeli
(Foto: Zavod za urbanizam Vojvodine/PDR, screenshot)
Trenutno se radi na proširenju kapaciteta luke Dunav-Bogojevo i silosnih kapaciteta na dodatnih 30 hektara, što će omogućiti pretovar i skladištenje najmanje 600.000 tona poljoprivrednih proizvoda. To je uslov da ova luka bude uključena u Transevropsku transportnu mrežu rečnih luka (CORE TEN-T), rečeno je na sastanku ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića i predsednika Opštine Odžaci Gorana Nikolića.

Vrednost radova je 40 mil EUR, a s ulaganjima budućeg koncesionara biće blizu 60 miliona, preneo je sajt Vlade Srbije.

Po završetku sastanaka, ministar je obišao Luku Dunav-Bogojevo i sastao se sa njenim direktorom Duškom Radulovićem.

Ta luka ima status međunarodne i trenutno zauzima površinu od 16 hektara, nadomak graničnog prelaza prema Hrvatskoj. Nalazi se u neposrednoj blizini drumskog i železničkog mosta, a udaljena je svega 40 kilometara od auto-puta E75, na pravcu Beograd–Budimpešta.

Momirović je izrazio uverenje da će ovo biti jedna od najlepših luka na Dunavu kada se završi čitav posao i ukazao na to da je ova luka trenutno okrenuta poljoprivrednom poslovanju, što će dominantno i ostati njena delatnost, ali da će se dodatkom naftnog terminala omogućiti da bude kompletnija i dominantna na ovom delu Dunava.

Prema njegovim rečima, od celokupnih investicija u luke Srbije, 380 miliona investira Srbija, a preostalih 120 miliona uložiće koncesionar.


Proširenjem silosnih kapaciteta i izgradnjom kontejnerskog terminala, "Dunav-Bogojevo" će biti prva rečna luka u Srbiji koja će ponuditi direktno punjenje kontejnera žitom i time povećati vrednost srpskog žita i kukuruza u izvozu. Takođe, kroz pomenutu investiciju, ta luka će dobiti naftni terminal i terminal za šljunak i pesak.

Momirović je naveo da će u ovoj i sledećoj godini biti investirano 500 mil EUR u vodnu infrastrukturu, dodavši da će najveću korist i bolju perspektivu po završetku proširenja Luke Bogojevo imati stanovnici Odžaka, pre svega zbog otvaranja novih radnih mesta, povećanja transporta i trgovine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.