NavMenu

Intenzivni radovi na gasifikaciji na teritoriji Zrenjanina - Magistralna trasa spaja grad sa Perlezom

Izvor: eKapija Sreda, 17.03.2021. 12:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Nastavljena je izgradnja mreže gasovoda na teritoriji Zrenjanina, po projektu gasifikacije koja obuhvata devet naseljenih mesta i magistralne trase između njih. Radovi se izvode u zoni Stajićeva, sve do raskrsnice između Ečke i Lukićeva, i u pitanju je deo gasovoda srednjeg pritiska.

Kako podsećaju na sajtu Grada, u toku prethodne dve godine mreža je izgrađena u svim naseljenim mestima u kojima je nije bilo: Knićaninu, Čenti, Farkaždinu, Belom Blatu, Tomaševcu, Orlovatu, Tarašu, Jankovom Mostu i Perlezu, a međumesna mreža obuhvatila je gasovode Botoš - Tomaševac - Orlovat - Farkaždin, u dužini 22,3 km, Elemir - Taraš - Elemir - Jankov Most od 20,8 km, kao i osam kilometara dugu vikend-zonu kod Perleza. U toku je i izgradnja merno-regulacionih stanica.

Projekat gasifikacije vredan 14 mil EUR realizuje se na osnovu ugovora između Grada Zrenjanina i JP Srbijagas, i pored gasifikacije pomenutih naseljenih mesta, obuhvata i snabdevanje tim energentom industrijske zone Jugoistok-Ečka. To javno preduzeće saopštilo je ranije da projekat gasifikacije obuhvata formiranje 76 kilometara gasovoda srednjeg pritiska (do 16 bara), 10 merno-regulacionih stanica i oko 230 kilometara distributivne gasne mreže. To će omogućiti da se na gasnu mrežu priključi oko 13.000 domaćinstava, kao i svi industrijski potrošači. U mestima gde je gasovod završen, vlada značajno interesovanje građana za priključenje, uz povoljnije finansijske uslove.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, komentarišući aktuelne radove, podseća da Zrenjanin, sa okolinom, predstavlja najveće gasno čvorište u Republici Srbiji i da je to značajan razvojni potencijal za ovu sredinu.

- Trasa novog Balkanskog toka je, preko teritorije našeg grada, povezana sa najvećim podzemnim skladištem gasa u državi Banatski Dvor i velikim gasnim razvodnim čvorom Elemir. To generalno za naš grad znači dugoročno stabilno snabdevanje domaćinstava i privrede i gasifikacija pod povoljnijim uslovima svih delova gradske teritorije i svakog naseljenog mesta. Takođe, u planovima razvoja gasne mreže Srbije na teritoriji Vojvodine je izgradnja novih gasovoda u pravcima istok-zapad i sever-jug i oba ta gasovoda ukrštaju se u Zrenjaninu. Taj projekat može se, po nekim energetskim parametrima, porediti s izgradnjom budućeg auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad - objašnjava gradonačelnik i dodaje da gasifikacija, uz ekonomski i strateški, ima i veliki ekološki značaj:

- Gas je najčistiji energent i svako domaćinstvo koje upotrebu čvrstog goriva zameni gasnim daje doprinos smanjenju zagađenja i zaštiti životne okoline.

Posmatrajući mapu gasovoda Srbije, jasno se zapaža koliko su Vojvodina, a posebno Banat u prednosti u odnosu na veći deo Srbije i koliko Zrenjanin može profitirati od tog energenta budućnosti, dodaje se na sajtu Grada. Gasifikacija je u Zrenjaninu počela da se planski sprovodi još početkom osamdesetih godina prošlog veka, među prvima u Srbiji i grad je gasifikovan, praktično, u potpunosti, uključujući i najbliža naseljena mesta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.