NavMenu

Proširenje puta od Karlovaca do Stražilova koči parcelacija

Izvor: Dnevnik Sreda, 13.01.2021. 09:42
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Od usvajanja Plana detaljne regulacije saobraćajnice Sremski Кarlovci – Stražilovo (PDR) prošlo je bezmalo 10 godina, i, iako su preduzeti neki koraci koji treba da predstavljaju preduslov za realizaciju, nadležni u karlovačkoj opštini ne mogu sa sigurnošću da kažu kada bi dugoočekivane i preko potrebne pešačka i biciklistička staza mogle biti sagrađene.

Tračak nade u skoro ispunjenje onoga što je tim PDR-om predviđeno, a zacrtano je proširenje puta, izgradnja biciklističke i pešačke staze, vodovodne mreže do Stražilova kao i javna rasveta uz stazu za pešake, ulio je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, dodelivši 2017. godine deo novca, oko milion i po, za izradu projektne dokumentacije.

Iako je krajem te godine izabran projektant i sklopljen ugovor s njim, idejni projekat je do pred kraj prošle godine bio u izradi. U opštinskom Odeljenju za lokalni ekonomski razvoj, privredu, investicije i građevinsko zemljište kažu da uprkos tome, idejni projekat nije bio kamen spoticanja u ovom slučaju.

- Pribavljeni su i lokacijski uslovi, ali zapelo se kod parcelacije. Zahtev je podnet, jednom je i urgirano, ali taj posao, koji je neophodan da bismo mogli pristupiti otkupu parcela, iz nepoznatih razloga nije sproveden. U međuvremenu je čak i proglašen javni interes. U budžetu se već tri godine predviđa pet miliona dinara za otkup zemljišta, a nikako da se novac i utroši za ono čemu je namenjen - objašnjava rukovodilac Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, privredu, investicije i građevinsko zemljište Brigita Dimitrijević.

Do zastoja je došlo, kako kaže Brigita Dimitrijević, i zato što su Vode Vojvodine tražile hidrološku studiju za Stražilovski potok radi lokacijske dozvole, ali i to je završeno pre godinu.

Prema dokumentaciji iz konkursa za izbor projektanta, za izradu projekata izdvojeno je 7.678.800 dinara, s PDV-om. Od toga je milion i po opština na osnovu raspisanog konkursa dobila iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine – 900.000 za izradu projekta za izvođenje s planom preventivnih mera za proširenje puta, a 625.000 dinara za izradu idejnog rešenja za proširenje.

Projektni zadatak bio je da se od Dudare do Belila isplanira nova saobraćajnica duga oko 200 metara. Trasa se nastavlja Ulicom Belilo do izlaza iz građevinskog rejona. Ukupna dužina deonice obuhvaćene projektnim zadatkom je 3.594 metara. Pošto postoje idejni i glavni projekti saobraćajnice, vodovoda i javne rasvete iz 2010. godine projektant je trebalo po potrebi da obavi dodatna geodetska snimanja, premeravanja i obeležavanja.

Zahtev je bio da put bude širok šest metara, da bude ograđen ivičnjacima i putnim jarkom. Biciklistička staza je predviđeno da bude široka 2,20 m, a pešačka dva metra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.