NavMenu

U planu izmeštanje dela Kružnog puta oko Beograda i gradnja novog nadvožnjaka

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.12.2020. 13:42
Komentari
Podeli
(Foto: Šidprojekt doo/ Urbanistički projekat)
Na deonici državnog puta II-A reda, od pretlje Beli Potok do Tunela Straževica planirano je izmeštanje dela trase i izgradnja novog nadvožnjaka preko železničke pruge Beograd-Požarevac, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javnu prezentaciju urbanističkog projekta.

Predmet projekta je izmeštanje dela trase državnog puta II-A reda broj 154 na deonici od čvora Petlja Beli Potok do čvora Tunel Straževica u dužini od približno 600 metara u okviru kojeg se mora izvesti i izgradnja novog nadvožnjaka preko železničke pruge Beograd-Požarevac u neposrednoj blizini postojećeg. Planirano izmeštanje se nalazi na teritoriji Opštine Rakovica, KO Resnik i Opštine Voždovac, KO Rakovica selo.

Izradi urbanističko-tehničke dokumentacije pristupa se zbog ugrožene stabilnosti i funkcionalnosti postojećeg nadvožnjaka na državnom putu i potrebe izgradnje novog na izmeštenoj trasi kako bi u potpunosti bili zadovoljeni svi zahtevi po pitanju nosivosti, sigurnosti i bezbednosti saobraćaja.

Podnosilac zahteva za izradu urbanističkog projekta i investitor je JP Putevi Srbije, a stručni obrađivač Šidprojekt doo iz Šida.

Ukupan obuhvat urbanističkog projekta iznosi 2,41 ha i na ovoj lokaciji je, osim izmeštanja dela trase (devijacija državnog puta II-A reda) i izgradnje nadvožnjaka, planirano i uređenje zaštitnog pojasa puta i potrebne infrastrukture.

Postojeći nadvožnjak je deo Kružnog puta oko Beograda i premošćava železničku prugu Beograd-Požarevac. Na njemu su primećena brojna oštećenja. Između ostalog, armiranobetonska ploča nadvožnjaka je teško oštećena na trećini donje površine, na nižoj strani nadvožnjaka, armatura ploče je potpuno ogoljena, korodirana i izvan betonskog preseka. Stepen korozije je takav da je armatura potpuno nestala i otpada.

Državni put II-A reda (Kružni put) bi u budućnosti trebalo da predstavlja saobraćajnicu sa dva odvojena kolovoza i razdelnim pojasom širine 4 m. Kružni put se nalazi u okviru Sektora 6, deonice: Dobanovci – Bubanj Potok, koja je deo putne mreže Evrope, i predstavlja zajedničku deonicu međunarodnih autoputeva E-70 i E-75. Ovaj pravac takođe pripada i panevropskom koridoru X.

Položaj devijacije je definisan u odnosu na trasu budućeg kolovoza Kružnog puta. Projektna brzina Kružnog puta na delu devijacije je 70 km/h. Ukupna dužina devijacije je oko 382 m.

Javna prezentacija trajaće do 30. decembra 2020. godine.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.