Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.12.2020.| 13:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

U planu izmeštanje dela Kružnog puta oko Beograda i gradnja novog nadvožnjaka

(Foto: Šidprojekt doo/ Urbanistički projekat)
Na deonici državnog puta II-A reda, od pretlje Beli Potok do Tunela Straževica planirano je izmeštanje dela trase i izgradnja novog nadvožnjaka preko železničke pruge Beograd-Požarevac, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javnu prezentaciju urbanističkog projekta.

Predmet projekta je izmeštanje dela trase državnog puta II-A reda broj 154 na deonici od čvora Petlja Beli Potok do čvora Tunel Straževica u dužini od približno 600 metara u okviru kojeg se mora izvesti i izgradnja novog nadvožnjaka preko železničke pruge Beograd-Požarevac u neposrednoj blizini postojećeg. Planirano izmeštanje se nalazi na teritoriji Opštine Rakovica, KO Resnik i Opštine Voždovac, KO Rakovica selo.

Izradi urbanističko-tehničke dokumentacije pristupa se zbog ugrožene stabilnosti i funkcionalnosti postojećeg nadvožnjaka na državnom putu i potrebe izgradnje novog na izmeštenoj trasi kako bi u potpunosti bili zadovoljeni svi zahtevi po pitanju nosivosti, sigurnosti i bezbednosti saobraćaja.

Podnosilac zahteva za izradu urbanističkog projekta i investitor je JP Putevi Srbije, a stručni obrađivač Šidprojekt doo iz Šida.

Ukupan obuhvat urbanističkog projekta iznosi 2,41 ha i na ovoj lokaciji je, osim izmeštanja dela trase (devijacija državnog puta II-A reda) i izgradnje nadvožnjaka, planirano i uređenje zaštitnog pojasa puta i potrebne infrastrukture.

Postojeći nadvožnjak je deo Kružnog puta oko Beograda i premošćava železničku prugu Beograd-Požarevac. Na njemu su primećena brojna oštećenja. Između ostalog, armiranobetonska ploča nadvožnjaka je teško oštećena na trećini donje površine, na nižoj strani nadvožnjaka, armatura ploče je potpuno ogoljena, korodirana i izvan betonskog preseka. Stepen korozije je takav da je armatura potpuno nestala i otpada.

Državni put II-A reda (Kružni put) bi u budućnosti trebalo da predstavlja saobraćajnicu sa dva odvojena kolovoza i razdelnim pojasom širine 4 m. Kružni put se nalazi u okviru Sektora 6, deonice: Dobanovci – Bubanj Potok, koja je deo putne mreže Evrope, i predstavlja zajedničku deonicu međunarodnih autoputeva E-70 i E-75. Ovaj pravac takođe pripada i panevropskom koridoru X.

Položaj devijacije je definisan u odnosu na trasu budućeg kolovoza Kružnog puta. Projektna brzina Kružnog puta na delu devijacije je 70 km/h. Ukupna dužina devijacije je oko 382 m.

Javna prezentacija trajaće do 30. decembra 2020. godine.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE