NavMenu

Na korak do tendera za prvu fazu auto-puta Niš-Pločnik - Od Merošine do Beloljina u početku samo dve trake

Izvor: eKapija Petak, 18.12.2020. 11:26
Komentari
Podeli
(Foto: Koridori Srbije/Projekat, screenshot)
Koridori Srbije pozvali su zainteresovanu javnost na javne konsultacije u vezi sa Planom upravljanja zaštitom životne sredine i socijalnim uticajima projekta izgradnje auto-puta Niš-Pločnik, deonica Merošina-Beloljin (Niš-Prokuplje).

U okviru planske dokumentacije objavljen je i glavni projekat i tenderska dokumentacija, odnosno projekat za građevinsku dozvolu ove deonice, koji je sa 4,8 mil EUR finansirala EU kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF).

Kao rok za implementaciju projekta označen je 28. februar 2021, ne računajući tendersku proceduru.

Trasa budućeg autoputa počinje od isključenja sa državnog puta IA-1 (autoput E-75, isključenje za Merošinu i Prokuplje) u rejonu sela Balajnac (početna stacionaža km 0 + 000,00), sa kotama od oko 210 m, i prati postojeći državni put IV-35 sve do buduće petlje Merošina, stacionaža km 5 + 513,00.

Projekt za građevinsku dozvolu, kroz projektni zadatak, definiše međufaze građenja. Prva faza uključuje izgradnju pojedinačnog kolovoza (poluautoputa) u obliku srednjeg profila koji će biti u funkciji do izgradnje druge faze. Projektni zadatak za projekat građevinske dozvole definisao je 4 poddeonice: Merošina-Merošina 1, Merošina 1-Prokuplje istok, Prokuplje istok-Prokuplje zapad i Prokuplje zapad-Beloljin.

Kako je navedeno u dokumentu, svi tehnički elementi autoputa u projektu su definisani u skladu sa proračunatom brzinom od 130 km/h za veći deo deonice, osim za deo obilaznice oko Prokuplja (100 km/h), ali će iz bezbednosnih razloga dozvoljena brzina biti ograničena na 100 km/h, odnosno 80km/h.

Ističe se da su elementi plana i profila autoputa Niš-Pločnik (deonica 1) uglavnom bili uslovljeni geometrijom postojećeg državnog puta IB-35 sa dve trake (Niš -Merošina -Prokuplje -Kuršumlija -Merdare).

- Preliminarno je idejnim projektom definisana osa puta za puni profil autoputa, tako da desna strana puta ostaje na mestu postojećeg državnog puta, sa potrebnim produžecima do pune širine planiranog puta. Širina postojećeg državnog puta je oko 7,70 m. Rušenjem, a zatim nadogradnjom postojećeg nasipa državnog puta na širinu od 11,50 m u prvoj fazi ovog projekta formira se desna traka autoputa. Potpuno nova, leva traka širine 11,50 m biće projektovana i izgrađena u drugoj fazi, uklapajući se u podnožje desne trake – navodi se u dokumentaciji.
Čvor Merošina 1 (Foto: Koridori Srbije/Projekat, screenshot)Čvor Merošina 1

Dodaje se da je tokom 2019. godine razvijen glavni projekat sekundarne naplatne stanice "Merošina" koja se nalazi na izlazu sa autoputa E75, tj. na samom početku trase E80, a uklapanje u projekat naplatne stanice "Merošina", odnosno početak puta koji je predmet projekta za građevinsku dozvolu nalazi se na stacionaži km 0 + 477,68. U okviru čvora "Merošina 1" definisana je projektna veza državnog puta IB 35 sa novoprojektovanim autoputem E-80, koja uključuje dve direktne rampe, jednu poludirektnu i jednu indirektnu rampu.

U planu se podeća da je deonica Merošina-Beloljin deo autoputa Niš-Merdare E-80 u Srbiji koji je od visokog prioriteta i značaja. Autoput E-80 je deo putne ose koja povezuje Bugarsku sa Jadranskim morem preko Srbije i Albanije.

Vrednost prve faze izgradnje auto-puta Niš-Pločnik iznosi 255 mil EUR iz zajma EIB, donacije WBIF, budućeg zajma bankе EBRD, kao i sufinansiranja Srbijе.

Kao datum početka projekta Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao nosilac projekta označilo je početak sledeće godine.

Javne konsultacije i prezentacija plana održaće se 28. decembra putem interneta.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.