NavMenu

Na proleće kreće gradnja autoputa između Beograda i Sarajeva - Problem uređenje BiH

Izvor: B92 Petak, 04.12.2020. 11:04
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Na proleće počinje izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd, kaže ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović.

Ipak, on je u intervjuu za Dnevni avaz otkrio i brojne probleme kad je reč o deonicama koje spajaju Beograd, Tuzlu i Sarajevo, prenosi B92.

- Ponovo imamo problem koji je u vezi sa uređenjem BiH i načinom funkcionisanja. Ovo je autoput koji ide od Kuzmina, Rače, Bijeljine, Brčkog, a onda imamo problem spajanja s Tuzlom i Sarajevom. Ova trasa, koja ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog i prema Vukosavlju, u dobroj je realizaciji.

Drugi deo trase, prema Brčkom, isto tako se radi eksproprijacija i definisana je trasa kao i od Brčkog do Vukosavlja.Dakle, na ovom delu puta mi ćemo imati rešene imovinsko-pravne odnose već početkom sledeće godine i biće i raspisan konkurs. Na proleće počinje izgradnja puta koji ide od Rače prema Bijeljini - rekao je Mitrović.

Na pitanje šta se dešava na deonicama autoputa koje idu prema Tuzli i Sarajevu, sagovornik Dnevnog avaza istakao je da, što se tiče Sarajeva - postoje različite ideje.

- Postoji ideja da se od Tuzle radi autoput ili brzi pu prema Brčkom koji bi spojio Tuzlu s autoputem Sarajevo - Beograd. Druga varijanta bi išla od Tuzle prema Žepču i opet bi ga spojila na Koridor 5C. Što se tiče drugog dela, a od Sarajeva prema Vardištu, delimično je ta trasa definisana, ali ipak nije dovoljno urađeno. Problem su sredstva i samo definisanje trase - naveo je on.

Upitan može li se na kraju desiti da će se Republika Srpska spojiti sa Srbijom, a da će deo kroz FBiH čekati na realizaciju ili će ostati samo kao ideja na papiru, ministar je poručio da on to "ne bi razdvajao".

- Jednako mi je bitno spojiti Beograd s Banjom Lukom, ali i sa Sarajevom. Nažalost, u ovom trenutku ne postoji inicijativa od Federacije oko izgradnje ovog dela autoputa od Sarajeva prema Vardištu. Postoji zastoj, u ovom trenutku sigurno u radovima prednjači RS - ocenio je.Mini Šengen

Komentarišući temu jedinstvenog tržišta zapadnog Balkana, Mitrović je kazao da ova inicijativa podrazumeva ekonomski razvoj.

- Potpisivanje dokumenata u Sofiji podrazumeva slobodan protok roba, usluga, ljudi i kapitala. Isto tako, "mali Šengen" podrazumeva prilagođavanje propisima EU, a kako bismo imali pripremljenu zakonsku regulativu za članstvo u EU. Interes je ovo zemalja zapadnog Balkana, jer nas ovo povezuje s Evropom. Ovo bi trebalo značiti da se svi građani zemalja zapadnog Balkana jednako tretiraju na tržištima rada svih regionalnih država. Mali smo pojedinačno i postoji potreba za kapitalom. Protok roba će doprineti jačanju ekonomije - zaključio je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.05.2023.  |  Građevina

Beograd odustaje od izgradnje tunela kod Autokomande - Da li se "dižu ruke" od unutrašnjeg magistralnog poluprstena?

Posle više od godinu i po dana čekanja najavljeno je da će se definitivno odustati od izgradnje tunela kod Autokomande koji je trebalo da bude deo unutrašnjeg magistralnog prstena Beograda. Neposredan povod je primedba Vojske Srbije koja ima objekte pod zemljom u delu kojim je predviđena trasa tunela. Pre Vojske Srbije, nezadovoljni su u jesen 2021. godine bili i građani obližnjeg naselja Stadion koje se nalazi između stadiona Crvene

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.