NavMenu

Konkurs za zadruge otvoren do 24.maja

Izvor: RTV Četvrtak, 20.05.2021. 16:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: branislavpudar/shutterstock.com)Ilustracija
Projektom "500 zadruga u 500 sela" država već nekoliko godina pomaže osnivanje i rad tog oblika udruživanja poljoprivrednika. Ta podrška zadrugama se nastavlja kroz dodelu bespovratnog novca za investicije.

Zadruge su veoma aktivne, što zbog sezonskih radova, a s druge strane pokušavaju da dođu do novih sredstava od kojih je i ovaj aktuelan, raspisan od Ministarstva za brigu o selu, a namenjen ekonomskom razvoju i tehničko-tehnološkom opremanju zadruga.

- Konkurs je veoma atraktivan , er su u pitanju bespovratna davanja i to 15 miliona dinara za tzv. stare zadruge i 7 i po miliona za nove, one koje su osnovane od 2017 godine do danas - rekla je sekretarka Zadružnog saveza Vojvodine Jelenom Nestorov Bizonj.

Konkurs je otvoren do 24. maja a procedura prijavljivanja nije komplikovana. Podnosi se Prijava a nalazi se na dva sajta, Ministarstva za brigu o selu i Zadružnog saveza Vojvodine, kao i dokumentacija koja je navedena u Konkursu. Osnovno od dokumenata je predračun za predmet nabavke opreme i pokretne imovine, a to može biti oprema za poljoprivrednu proizvodnju bilo koje vrste, eventualno osnovnog stada u stočarstvu, voćarstvu i slično.


Jedan od problema koji je gotovo u potpunosti rešen od 2015 godine do danas je pitanje imovinsko-pravne svojine zadruga koje je i uslov za investiranje i konkurisanje. u slučaju da to nije slučaj, pomažu Zadružni savez i Ministarstvo poljoprivrede da se reši.

Problem sa radnom snagom, potreban broj u potrebno vreme, je i kod zadruga prisutan kao u celoj poljoprivredi, neka radna mesta su postala suvišna a nedostaje mlada kvalifikovana radna snaga, zaključila je sagovornica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.