NavMenu

PKS: Još 200 slobodnih mesta za program finansiranja novih preduzetnika

Izvor: eKapija Utorak, 13.04.2021. 12:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
oš 200 slobodnih mesta ostalo je za obuku i finansiranje novoosnovanih preduzetnika, budućih startapa, zadrugara, mikro i malih preduzeća, u okviru drugog ciklusa Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja Vlade Srbije, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Zainteresovanima za pokretanje biznisa ili unapređenje dosadašnjeg poslovanja, novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, na raspolaganju su podsticajna sredstva do 3.600.000 dinara po projektu.

Program sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW). Ukupno raspoloživa sredstva za realizaciju ovog Programa iznose 300 miliona dinara.

Privrednoj komori Srbije (PKS), partneru u implementaciji Programa, poverena je realizacija stručno-edukativnih obuka i mentorsko vođenje i savetovanje aplikanata.

- Dobili smo 2,3 miliona dinara za nabavku opreme i kupili dve CNC mašine za obradu drveta i lakih metala - kaže Mladen Stanković, osnivač preduzeća Wooden accessories, koje u Nišu pravi aksesoare od prirodnih materijala i reklame od drveta i pleksiglasa.

Novac je i u drugoj fazi sprovođenja Programa dostupan kroz kredite sa povoljnim kamatama kod partnerskih banaka, a predviđena su i bespovratna sredstva.

Branko Lazić, direktor i osnivač apartmanskog kompleksa Central Inn na Zlatiboru, obuku je prošao u RPK Užice gde je sa stručnim predavačima radio na izradi biznis plana.

- Aplicirao sam za 3,6 miliona dinara za operativne troškove preduzeća. Zajedno sa odličnim predavačima i mentorima iz Komore napisao sam kvalitetan biznis plan i prošao obuku - navodi Lazić.

Program obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh startap projekata – petodnevnu obuku za izradu poslovno-investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite banaka partnera, bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru Programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava 360.000 dinara), i mentorsko vođenje i savetovanje.

Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu do 3.600.000 dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora) kao i za operativne troškove, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99% na godišnjem nivou. Dodatna pogodnost za korisnike kredita je ta da kolateral može biti samo predmet finansiranja kao i da su maksimalni troškovi i naknade koje banka naplaćuje korisniku kredita do 1% od iznosa kredita.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

18.04.2024.  |  Vesti

Biznis inkubator Kruševac nastavlja sa afirmacijom razvoja preduzetništva

18.04.2024.  |  Vesti

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.