NavMenu

EIB će sa 65 mil EUR finansirati digitalizaciju i brzi internet u školama

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 28.09.2020. 16:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Potpisivanje novog finansijskog ugovora za digitalizaciju i uvođenje brzog interneta u osnovne i srednje škole u Srbiji može se očekivati odmah posle formiranja Vlade Srbije, rekla je danas za Tanjug Dubravka Negre, šefica Regionalnog predstavništva za države Zapadnog Balkana Evropske investicione banke (EIB) koja će obezbediti 65 mil EUR za tu namenu.

- Realizovaće se za treniranje, obuku nastavnika, da koriste elektronsku opremu kada bude instalirana u škole, odnosno da se omogući internet u svim školama i pristup iz velikog broja učionica. Radi se o pametnim tablama, tabletima, kompjuterima i IT softverskoj opremi koja treba da se instalira u škole da bi deca mogla efikasnije da koriste modernu tehnologiju u obrazovanju - rekla je Negreova.

Dodala je da se značaj obrazovanja uz uključenje moderne tehnologije pokazao posebno tokom pandemije korona virusa.

Kada je počela pandemija, EIB je pripremio paket podrške novim investicionim projektima u regionu Zapadnog Balkana u vrednosti od 1,7 mlrd EUR, što je pre svega bilo usmereno na zdravstveni sektor.

- Ta podrška je i za finansijski sektor, pre svega da bi se stavila na raspolaganje sredstva malim i srednjim preduzećima, za likvidnost, obrtna sredstva, za investicije ako za njih imaju potrebe. Za sve ono što je neophodno da bi se privreda oporavila - rekla je Dubravka Negre.

Istakla je da je od toga novih finansijskih aražmana već potpisano u iznosu od preko 200 mil EUR u celom regionu, od čega je određeni broj i u Srbiji.

- U Srbiji smo sklopili inovativan finansijskih aražman sa Unicredit bankom koji treba da podrži ranjive grupe društva, sva ona preduzeća koja zapošljavaju mlade i žene, da podrži žensko preduzetništvo. A potpisana je i nova garancijska šema u Srbiji za pomoć preduzetnicima koji su u ruralnim predelima - rekla je Negreova.

Širi paket EIB od 2,3 mlrd EUR obuhvatio je i modernizaciju bazične i vitalne infrastrukture u regionu.

- Radi se o podršci transportu, inovacijama, prosveti, digitalizaciji, zelenoj tranziciji, znači neophodnim ulaganjima u javni, ali i privatni sektor, za koji je će biti od toga namenjeno oko 600 mil EUR i to firmama koje imaju investicione planove - kaže ona.

Negreova dodaje da je dosta projekata u Srbiji koje finansira EIB već u realizaciji i kao primere navodi modernizaciju pruge Niš - Dimitrovgrad.

- Javna nabavka za radove na prvoj deonici takozvanog Auto-puta Mira, od Niša do Pločnika, treba da se objavi u narednim mesecima. To ulaganje podržava EU sa 40 mil EUR bespovratno što je EIB potpisao, kao i 100 mil EUR kredita - rekla je ona.

Kako navodi, EIB u Srbiji radi i na poboljšanju plovnosti Save i Dunava, odnosno modernizaciji hidrometeoroloških stanica, vađenju potoljene nemačke flote kod Kladova, kao i rekonstrukciji luke Smederevo koja je bitna za privredu i izvoz.

Kao jedno od novih ulaganja ona ističe projekat kanalizacije u beogradskoj opštini Palilu u naseljima na levoj obali Dunava.

- To su sve ulaganja koja su sveobuhvatna, šira, i desiće se u narednom periodu, a mi smo tu da osluškujemo potrebe i da u saradnji sa našim partnerima razvijamo nove projekte i fokusiramo se na ono što je najbitnije - rekla je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.