Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.08.2020.| 14:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Treća tranša podrške EU za sektor obrazovanja iznosiće 6,57 mil EUR

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović uputila je Evropskoj komisiji zahtev za isplatu treće, poslednje, tranše u okviru sprovođenja Sektorske budžetske podrške za sektor obrazovanja.

Joksimović je u pisanoj izjavi za agenciju Tanjug navela da se, u skladu sa zahtevom, očekuje da će do kraja tekuće godine u budžet Srbije biti uplaćeno 6,57 mil EUR, navedeno je na sajtu Vlade.

- Obrazovanje ima stratešku važnost za ekonomski i društveni razvoj države i razvijanje društva zasnovanog na znanju. U pitanju je sveobuhvatna oblast koja predstavlja osnov za razvoj ljudskog kapitala, povećanje stepena zapošljavanja, prevenciju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti, te stoga predstavlja stub održivog razvoja -rekla je Joksimovićeva.

Ministarka je dodala da su u prethodnom periodu napravljeni važni koraci, kao što je reforma obrazovnih programa, uvođenje dualnog i preduzetničkog obrazovanja, rad na uspostavljanju Nacionalnog okvira kvalifikacija, korišćenje novih tehnologija i drugo.

Joksimovićeva je ukazala i na to da postoje oblasti u kojima je neophodno dodano unapređenje i na kojima treba još raditi, zbog čega je Srbija zahvalna EU na spremnosti da nastavi podršku i iz IPA III.

Ona je podsetila na to da je na njenu inicijativu podrška EU obezbeđena u obliku sektorske budžetske pomoći, uzimajući u obzir strateški značaj ovog sektora, čime se sprovođenje konkretnih reformi podržava bespovratnim sredstvima EU.

Vlada Srbije je kroz program za 2016. godinu dobila podršku EU za dodatno ulaganje u reformu sistema obrazovanja u iznosu od 27,4 mil EUR, odakle je 24 mil EUR opredeljeno za konkretne reformske procese u formi budžetske pomoći a 3,4 mil EUR za dodatnu tehničku pomoć.

Sektorski reformski ugovor je potpisan u septembru 2017. godine, sa namerom da traje tri godine.

- Do sada je u budžet Srbije, na osnovu sprovođenja budžetske podrške za sektor obrazovanja, uplaćeno više od 14 mil EUR, dok su u trećoj, poslednjoj godini sprovođenja, značajni rezultati postignuti na unapređenju profesionalnih kapaciteta nastavnika za realizaciju nastavnih planova i programa zasnovanih na ishodima učenja, poboljšanju uslova obrazovanja za romsku decu i učenike koji su uključeni u preduniverzitetsko obrazovanje i vaspitanje, kao i razvijanju sistema Nacionalnog okvira kvalifikacija - navela je Joksimovićeva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.