Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.08.2020.| 11:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Norveška sa 525.000 EUR pomaže preduzetnike i mala preduzeća u unapređenju produktivnosti i otvaranju radnih mesta

Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Kraljevina Norveška, preko projekta "Noveška za vas - Srbija", podržava 68 preduzetnika, mikro i malih preduzeća u manje razvijenim opštinama u Srbiji sa 525.000 EUR za
unapređenje produktivnosti i otvaranje novih radnih mesta. Kao rezultat ovih aktivnosti, očekuje se zapošljavanje najmanje 70 osoba kroz poboljšanje poslovanja postojećih preduzeća i osnivanje novih poslovnih subjekata.

Ova podrška odobrena je u okviru sprovedenog Javnog poziva koji ima za cilj da doprinese uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja i poveća socijalnu koheziju u manje razvijenim područjima.

- U narednim godinama, Norveška se nada značajnom napretku srpskog društva, koji je u korelaciji sa prioritetima naših programa finansijske podrške Srbiji, usklađenim sa srpskim prioritetima i agendom pristupanja EU. Posebno bih naglasio važnost ekonomskog razvoja, koji se temelji na inovacijama, preduzetništvu, otvaranju novih radnih mesta i predvidljivijim okvirom za funkcioniranje tržišta - rekao je rekao je norveški ambasador u Srbiji Jorn Eugen Jelsta.

Ukupna vrednost projekata koje će sprovesti 31 početnik u poslovanju iznosi oko 290.000 EUR, od čega Norveška finansira 247.000 EUR, dok budući preduzetnici učestvuju sa oko 43.000 EUR.

Podršku će dobiti i 37 mikro i malih preduzeća, a projekte ukupne vrednosti 365.000 evra, od čega Norveška izdvaja 279.000 EUR, dok kompanije sufinansiraju ukupno 86.000 EUR.

- Podrška je usmerena na nabavku određene opreme i mašina, koja je neophodna privrednim subjektima kako bi
poboljšali poslovanje i zaposlili nove radnike. U predstojećem periodu, radićemo zajedno sa preduzetnicima i firmama na ispunjenju ciljeva poziva - rekla je v.d. menadžerke projekta "Norveška za vas - Srbija" Milica Došenović.

Kroz poziv koji je trajao od 21. maja do 15. avgusta 2019, zainteresovani su mogli da podnesu predlog projekta za nabavku opreme ili uvođenje usluga u iznosu do 10.000 evra, uz finansijsko učešće aplikanta. Tokom trajanja poziva, projekat je organizovao devet informativnih sesija na kojima je učestvovalo 112 zainteresovanih.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.