Izvor: eKapija | Ponedeljak, 18.05.2020.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Malom i srednjem biznisu država daje milijardu dinara bespovratnih sredstava za nabavku opreme

(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme u 2020. godini.

Za realizaciju programa izdvojeno je milijardu dinara.

Kako stoji na sajtu Ministarstva, cilj Programa je jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje njihovog poslovanja i internacionalizacije, kao i kreiranje novih radnih mesta kroz investicije u opremu.

Sredstva opredeljena programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvođenje građevinskih radova , i to:

1) proizvodne opreme i/ili mašina;

2) transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta;

3) delova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara;

4) mašine i oprema za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje;

5) građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama.

- Privredni subjekti koji ispune uslove programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uslovno odobre kredit odnosno finansiranje, mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25% neto vrednosti nabavke proizvodne opreme. Učešće privrednih subjekata iznosi 5% od ukupne vrednosti opreme, dok se ostatak obezbeđuje iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija uključenih u sprovođenje ovog programa. Visina bespovratnih sredstava koja se može dodeliti privrednom subjektu određuje se u odnosu na broj zaposlenih: 1 zaposlen – do milion dinara, 2-5 zaposlenih do 2,5 miliona, a 6 i više zaposlenih do 5 miliona dinara - navodi se u pozivu.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2020. godine.

Detalje tendera pogledajte OVDE.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.