Izvor: Poljosfera | Četvrtak, 07.05.2020.| 16:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren poziv za finansiranje inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru - Prijave do 31. maja

Ilustracija (Foto: Beros919/shutterstock.com )
Otvoren je prvi poziv za finansiranje inovativnih eksperimenata u okviru evropskog projekta agROBOfood. Poziv traje do 31. maja, a početak implementacije za izabrane projekte je septembar 2020. godine.

Poziv nudi ukupno 2,65 mil EUR, tj. od 300.000 do 500.000 po konzorcijumu i usmeren je ka malim i srednjim preduzećima iz cele Evrope kojima su neophodna sredstva, kao i tehnička podrška kako bi razvili svoja inovativna rešenja u oblasti robotike, primenjiva u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Institut BioSens u saradnji sa 38 partnera iz Evrope kroz projekat agROBOfood podstiče građenje snažnog evropskog ekosistema koji će omogućiti efektnu primenu robotskih tehnologija u poljoprivredno- prehrambenom sektoru.

Projekat agROBOfood, finansiran kroz program Evropske Unije "Horizont 2020", povezuje svet robotike, poljoprivrede, istraživanja, nauke, razvoja i poslovanja.

U okviru projekta, realizovaće se sedam inicijalnih inovativnih eksperimenata sa različitim fokusom.

Na primer, razvoj robotske ruke za sakupljanje uzoraka zemljišta, unapređenje sistema za automatsko branje povrća u staklenim baštama, uvođenje robota za rad na niskim temperaturama i slično.

Eksperimente će nadgledati mreža Digitalnih Inovacionih Habova uspostavljenih u 7 regionalnih centara. Za naš region to je Institut BioSens, koji će eksperimentima pomoći da dostignu tehničku i tržišnu zrelost.

Uslovi

Poziv je namenjen preduzećima koji ispunjavaju sledeće uslove: rešavaju realan problem u poljoprivrednom sektoru i
imaju oformljen konzorcijum koji se sastoji od dva do pet članova.

Svi članovi konzorcijuma su aktivna registrovana preduzeća, konzorcijum se sastoji od bar jednog krajnjeg korisnika, npr. poljoprivredno gazdinstvo, i najmanje jednog preduzeća koje razvija tehnološka rešenja, npr.preduzeće koje razvija robotska rešenja za poljoprivredni sektor.

Konzorcijum je uspostavio kontakt sa regionalnim Digitalnim Inovacionim Habom, za naš region to je Institut BioSens a kontakt osoba Staša Stojkov Rošić.

Detaljnije o samom projektu i procesu prijave, možete pronaći na zvaničnom sajtu, a dodatna pitanja pošaljite na mejl stasa.stojkov@biosense.rs.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.