Izvor: Tanjug | Utorak, 21.04.2020.| 10:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

IFC investira 18,5 mil EUR u Evropski fond za Jugoistočnu Evropu za podršku kreditiranju MMSP

Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, investira 18,5 mil EUR u Evropski fond za Jugoistočnu Evropu (EFSE).

Ova investicija namenjena je za kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) preko banaka i mikrofinansijskih institucija u 14 zemalja Evrope i Centralne Azije (ECA).

EFSE je najveci regionalni mehanizam za finansiranje MMSP, saopštio je IFC.

- Investicija IFC-a će omogućiti da finansiranje za ove kategorije u ECA regionu bude dostupnije nego ranije. Krajnji korisnici biće MMSP i lica kojima je trenutno finansiranje ograničeno, nepouzdano ili nemaju mogućnost za to - kaže se u saopštenju i ukazuje da su MMSP "motori" ekonomskog rasta i važni pokretači zapošljavanja u ECA regionu.

Pristup finansiranju ostaje ključna prepreka njihovom rastu, kažu u IFC-u i navode da je istraživanje pokazalo da 27% MMSP u ECA regionu nemaju zadovoljene potrebe za finansiranjem, s procenom da im nedostaje oko 740 mlrd USD neophodnih za finansiranje.

- IFC investicija će podstaći veću konkurentnost na tržištu, pokazaće održivost finansiranja u lokalnoj valuti, i omogućiti inovaciju proizvoda među kreditorima - kaže se u saopštenju i dodaje da ova investicija dobija na značaju u vremenu Covid 19 pandemije i njenog, kako se navodi, katastrofalnog uticaja na MMSP u regionu.

Ovim biznisima sada je potrebna hitna podrška da opstanu u momentu krize i sačuvaju radna mesta, kažu u IFC.

IFC je inače višegodišnji partner EFSE-a od njegovog osnivanja 2005. godine i podržao ga je već kroz nekoliko projekata.

Predsednik Upravnog odbora EFSE-a, Kristof Tiskens, rekao je da ta institucija već 15 godina promoviš finansijsku inkluziju i finansiranje lokalnom valutom u regionu.

- EFSE ima zadovoljstvo da nastavi saradnju sa dragocenim partnerima poput IFC-a i da generiše pozitivan uticaj investiranjem u ono što su ekonomske okosnice regiona, odnosno mikro i mala preduzeća - naveo je Tiskens.

Komentarišući ovu investiciju, Vitorio di Belo, zadužen za regionalnu industriju u IFC-u, kaže da se ovim projektom podržavaju pružaoci finansijskih institucija.

- Projektom podržavamo pružaoce finansijskih usluga koji podmiruju potrebe u MMSP segmentu, uključujući i kroz finansiranje lokalnom valutom, istovremeno osnažujući operativni kapacitet i održivo poslovanje kompanija u koje EFSE ulaže. Ova investicija doprineće kontinuiranom sprovođenju IFC-ove strategije finansijske inkluzije Grupe Svetske banke - naveo je di Belo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.