NavMenu

11 novih konkursa za dodelu povoljnih kredita za poljoprivrednike u Vojvodini

Izvor: Dnevnik Sreda, 19.02.2020. 12:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)Ilustracija
Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede objavio je 11 novih konkursa za dodelu povoljnih kredita dok se ne potroši 650 miliona dinara opredeljenih za tu namenu.

Ove godine uvedena je nova kreditna linija za preradu voća, povrća i grožđa, dok su ostale kreditne linije iste kao i prošle godine, kada je 260 gazdinstava dobilo kredite tog fonda.

Zajedničko za sve kredite je kamatna stopa od 1% i 1,5%, grejs-period od najmanje šest meseci bez kamate i otplata do pet godina, s tim što će se rate plaćati uglavnom polugodišnje.

Maksimalno gazdinstva mogu dobiti kredit do 40.000 EUR, odnosno 20.000 EUR (za plastenike i staklenike, pčelarstvo kao i preradu voća, grožđa i povrća). Fond neće razmatrati zahteve za investicije čija je vrednost ispod 1.000 EUR.

Registrovana gazdinstva mogu konkurisati za kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije (pogonske i priključne), zatim za sisteme i opremu za navodnjavanje i bušenje bunara, opremu za stočarske farme, kupovinu pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo, za nabavku novih plastenika i staklenika i opreme za njih.

Fond za poljoprivredu obezbedio je kredite i za finansiranje investicija u sektoru prerade voća, grožđa i povrća, za nabavku novih sistema protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i vinograda, za izgradnju objekata i nabavku opreme namenjene skladištenju žitarica, voća i povrća (silosa, podnih skladišta, hladnjača).

Poljoprivrednici kredite po povoljnim uslovima mogu dobiti i za nabavku kvalitetne teladi i prasadi za tov, za kupovinu priplodnih grla u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu i svinjarstvu. Zajmovi su obezbeđeni i za podizanje višegodišnjih zasada voća i vinograda.

Nova linija kredita za preradu voća, povrća i grožđa davaće se za investicije vredne do 20.000 EUR. Fond je prerađivačima ponudio mogućnost da kredite otplate na 24 meseca u pet rata, s grejs-periodom od godine bez obračuna kamate.


Finansiraće se kupovina opreme – linija za sušenje, blanširanje, sterilizaciju i pasterizaciju, boks-paketi za transport i skladištenje, linije za čišćenje, pranje i sortiranje, za pakovanje i obeležavanje.

Nabavka opreme za škole

Pokrajinska vlast ponudila je 25 miliona dinara preko konkursa za nabavku opreme da bi škole koje obrazuju poljoprivrednike i naučnoistraživačke ustanove intenzivirale korišćenje poljoprivrednog zemljišta.

Cilj konkursa je unapređenje obrazovanja studenata i učenika kroz pratičnu nastavu korišćenjem savremene poljoprivrede opreme i mehanizacije.

Кonkurs je otvoren do 28. februara a novac se daje bespovratno i pokriće sve prihvatljive troškove izabranih projekata, bez PDV-a. Maksimalan iznos za škole je 2,5 miliona dinara, a za institute 4,5 miliona.

Sve konkurse potražite OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.