NavMenu

U planu pet javnih poziva iz IPARD programa za 2020. godinu

Izvor: Beta Ponedeljak, 27.01.2020. 15:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Denphumi/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo poljoprivrede planira da u ovoj godini objavi pet javnih poziva iz IPARD programa pomoći EU, vrednih oko 57,6 mil EUR, piše poljoprivredni portal Agrosmart.

Prvi poziv biće namenjen ruralnom turizmu i trebalo bi da bude objavljen u martu, a reč je o meri "Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja", koju Brisel još nije odobrio i za koju Srbija čeka akreditaciju, ali nadležni uveravaju da bi Evropska komisija uskoro mogla da da "zeleno svetlo".

Podrška iz IPARD fonda u okviru ove mere, vredna više od milijardu dinara, moći će se dobije za izgradnju i unapređenje objekata za ruralni turizam, kupovinu nove opreme i nameštaja, izgradnju, rekonstrukciju i opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga.

Sledeći poziv odnosi se na tehničku pomoć domaćoj administraciji u realizaciji tog evropskog programa, za šta je opredeljeno više od 53 miliona dinara, a takođe je reč o meri IPARD-a, koju Srbija do sada nije imala.

Agrosmart navodi da će poljoprivrednici, zadruge i mala i srednja poljoprivredna preduzeća moći da računaju na još jedan konkurs iz IPARD-a za traktore, vredan oko 620 miliona dinara, a potom sledi poziv iz iste mere namenjen izgradnji skladišnih kapaciteta, farmi, staklenika, plastenika, podizanju i opremanju voćnjaka, vinograda, vredan blizu dve i po milijarde dinara.

Najviše novca biće izdvojeno za meru koja se odnosi na izgradnju i opremanje objekata za preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa – više od dve i po milijarde dinara, a za tu finansijsku podršku mogu da konkurišu firme – mlekare, mesare, klanice, vinarije, proizvođači džemova, sokova.

IPARD 2 program u Srbiji za period 2014-2020. namenjen je poljoprivrednim gazdinstvima, zemljoradničkim zadrugama, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.


Evropska unija je za njih obezbedila 175 mil EUR bespovratne pomoći, a deo od 25% obezbedila je Srbija iz nacionalnog budžeta. Princip je takav da investiciju u potpunosti finansiraju korisnici ovog programa, najčešće uz pomoć banaka ili fondova, a da im se po završetku ulaganja iz IPARD fonda vraća 50% do 70% te vrednosti.

Do sada je u okviru IPARD programa, od kraja decembra 2017. godine, raspisano i zatvoreno sedam javnih poziva vrednih oko 130 mil EUR, a prema izjavama nadležnih, do kraja 2019. godine na račune onih koji su realizovali investicije uplaćeno je oko 5 mil EUR.

U toku je poziv za ulaganja u prerađivačkom sektoru, za izgradnju i opremanje objekata za preradu mesa, mleka, voća, povrća, jaja i grožđa i trajaće do 24. februara 2020.

U dosadašnjim javnim pozivima, najveća zainteresovanost bila je za traktore, oko 62%. Opremu i mehanizaciju tražilo je 25% podnosilaca, a za izgradnju objekata i skladišta konkurisalo ih je oko 13%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.