NavMenu

Podsticaji za strane filmadžije i u 2020.

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.01.2020. 09:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: chevu/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije donela je Uredbu o podsticajima za strane produkcijske kuće koje u našoj zemlji snimaju filmove ili serije.

Uredbom o podsticajima investitoru da u Republici Srbiji proizvodi audiovizuelno delo, koja je doneta 26. decembra 2019. propisano je da se sredstva dodeljuju investitoru kao bespovratna, putem povraćaja dela kvalifikovanih troškova ostvarenih u Republici Srbiji.

Podsticajna sredstva dodeljuju se u iznosu od 25% kvalifikovanih troškova, a u skladu sa izveštajem nezavisnog ovlašćenog revizora o troškovima proizvodnje audiovizuelnog dela u Republici Srbiji.

Kako se navodi u Uredbi, pod uslovom da je u pitanju audiovizuelno delo za čiju su proizvodnju u budžetu produkcije namenjena sredstva za realizaciju projekta u Republici Srbiji, u iznosu većem od 5.000.000 EUR podsticajna sredstva dodeljuju se u iznosu od 30% kvalifikovanih troškova.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava u skladu sa ovom uredbom nemaju organi i organizacije Republike Srbije, odnosno organi i službe lokalne vlasti, javna preduzeća, fondovi i direkcije, ustanove i pravna lica osnovana od strane Republike Srbije, odnosno lokalne vlasti, kao i pravna lica koja su u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem, korisnici javnih sredstava.

U slučaju da je već dodeljena državna pomoć za proizvodnju audiovizuelnog dela u bilo kom obliku, ukupan iznos dodeljenih sredstava državne pomoći i sredstava podsticaja ne može biti veći od 50% ukupnog iznosa sredstava namenjenih za proizvodnju tog audiovizuelnog dela u Republici Srbiji.

Podsticajna sredstva koja se dodeljuju za namenski film dodeljuju se u iznosu od 20% kvalifikovanih troškova, s tim da ukupan iznos odobrenih sredstava koja se dodeljuju u toku tri uzastopne fiskalne godine ne prelazi propisani maksimalni iznos državne pomoći male vrednosti.

Da bi investitor ostvario pravo na dodelu podsticajnih sredstava porebno je nameni sredstva za realizaciju projekta u Republici Srbiji, u iznosu većem od minimalnih sredstava za konkretan format:

1) za igrani film i TV film: 300.000 EUR;

2) za TV seriju: 300.000 EUR, po epizodi;

3) za animirani film, audio i/ili vizuelnu postprodukciju audiovizuelnog dela: 150.000 EUR;

4) za namenski film: 300.000,00 EUR;

5) za dokumentarni film i dokumentarni TV program: 50.000,00 EUR.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može se ostvariti za proizvodnju:

1) dugometražnog igranog filma, TV filma, dugometražnog dokumentarnog filma i dugometražnog animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traju najmanje 70 minuta;

2) TV serije, pod uslovom da epizoda traje minimum 40 minuta;

3) dokumentarnog TV programa u trajanju od minimum 40 minuta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.