NavMenu

Pregled aktuelnih državnih podsticaja za sektor usluga

Izvor: eKapija Utorak, 24.12.2019. 15:18
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Centar za podršku investicijama i javno-privatno partnerstvo Privredne komore Srbije izradio je pregled dostupnih podsticaja za sektor usluga regulisanih na republičkom nivou.

Aktuelne javne pozive raspisale su Razvojna agencija Srbije, Nacionalna Služba za zapošljavanje, Fond za razvoj i Fond za inovativnu delatnost.

Razvojna agencija Srbije objavila je javni poziv za Program podrške digitalnoj transformaciji MMSP. Ukupan budžet iznosi 70 miliona dinara, a sredstva se odobravaju kao sufinansiranje u visini do 50% iznosa opravdanih troškova bez PDV, za svaku projektnu aktivnost, po principu refundacije. Maksimalan iznos odobrenih sredstava po Korisniku je 600.000 dinara.

Sredstva iz ovog programa namenjena su za sufinansiranje unapređenja, odnosno uvođenja novih poslovnih procesa, modela, proizvoda i usluga, kao i za izradu Strategije digitalne transformacije, podršku pri izradi RAS aplikativnog formulara i verifikaciju implementiranog rešenja).

Javni poziv je otvoren 2. avgusta i traje do utroška sredstava.

Aktuelni podsticaji preko Nacionalne službe za zapošljavanje namenjeni su poslodavcima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Prvi konkurs odnosi se na subvenciju zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva u 2019. godini.

Poslodavac koji na neodređeno vreme zaposli osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva, ima pravo na subvenciju zarade za tu osobu, u trajanju od 12 meseci od dana zasnivanja radnog odnosa, u visini do 75% ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, ali ne više od iznosa minimalne zarade, pod uslovom da zapošlјava osobu sa invaliditetom prijavlјenu na evidenciju nezaposlenih koja nema radnog iskustva na poslovima na kojima se zapošlјava i da poslodavac obavlјa delatnost minimum 3 meseca pre podnošenja zahteva za subvenciju zarade, u radnom odnosu ima najmanje jedno zaposleno lice itd.

Javni konkurs je objavljen u februaru, a prijave se primaju do kraja 2019. godine.

Drugi javni poziv je za dobijanje subvencija za podršku osobama sa invaliditetom u 2019. godini.

Poslodavac koji zaposli osobu sa invaliditetom, koja se zapošljava pod posebnim uslovima, može da ostvari pravo na refundaciju primerenih troškova prilagođavanja radnog mesta za zapošljavanje tog lica, što podrazumeva tehničko i tehnološko opremanje radnog mesta, sredstava za rad, prostora i opreme u skladu sa mogućnostima i potrebama osobe sa invaliditetom.

Poslodavac koji na neodređeno vreme zaposli osobu sa invaliditetom kojoj je potrebna stručna podrška na radnom mestu može ostvariti pravo na refundaciju troškova zarade za lice koje je angažovano na pružanju stručne podrške novozaposlenoj osobi sa invaliditetom kroz savetovanje, osposobljavanje, usluge asistencije na radnom mestu, praćenje pri radu, razvoj ličnih metoda rada i ocenjivanje efikasnosti, a može se odobriti poslodavcu samo za vreme dok pruža pomoć zaposlenima sa invaliditetom, a najduže 12 meseci.

Javni konkurs za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima u 2019. godini je objavljen u februaru i otvoren je do kraja 2019. godine.

Državna pomoć preko Fonda za razvoj može se ostvariti konkurisanjem na dva aktuelna javna poziva.

Prvi je Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini u iznosu od 1,7 milijardi. Od ove sume, 500 miliona dinara namenjeno je za sprovođenje Programa podrške razvoju preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019.

Za srednja pravna lica moguće je odobriti ukupno 30% iznosa ukupno planiranih bespovratnih sredstava.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za kupovinu ili izgradnju/sanaciju poslovnog prostora, kupovinu proizvodne opreme, trajna obrtna sredstva i nabavku.

Po ovom programu ne mogu se upotrebljavati sredstva radi obavljanja sledećih delatnosti: 1. primarna poljoprivredna proizvodnja; 2. proizvodnja alkoholnih pića; 3. proizvodnja duvanskih proizvoda; 4. izvođenje građevinskih radova (sredstva se mogu koristiti za proizvodnju građevinskih proizvoda); 5. saobraćaj i transport; 6. svi oblici trgovinske delatnosti; 7. uslužne delatnosti (uključujući usluge smeštaja kao i konsultantske, marketinške, računovodstvene i usluge istraživanja tržišta), osim reciklaže, računarskog programiranja I drugih visoko-tehnoloških usluga; 8. štampanje i umnožavanje audio i video zapisa, osim štamparskih usluga; 9. organizovanje igara na sreću, lutrija i sličnih delatnosti; 10. proizvodnja i prodaja naoružanja i vojne opreme; 11. proizvodnja i promet nafte i derivata nafte; 12. proizvodnja čelika i sintetičkih vlakana i vađenje uglja; 13. proizvodnja i promet svih proizvoda ili aktivnosti, koje se prema domaćim propisima ili prihvaćenim međunarodnim sporazumima, smatraju zabranjenim.

Preduzetnici, mikro, mala i srednja pravna lica koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20% bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30% bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju 4. grupi razvijenosti. Preostali iznos vrednosti projekta finansiraće se iz kredita Fonda, s tim da učešće trajnih obrtnih sredstava u iznosu ukupnih sredstava (kredit Fonda i bespovratna sredstva) može biti do 20%.

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava je 12.500.000 dinara, a minimalni 250.000 dinara, rok otplate je deset godina, a kamatna stopa je 1% uz garanciju banke i 2% uz ostala sredstva obezbeđenja. Izuzetno za preduzetnike, minimalni iznos bespovratnih sredstava je 75.000 dinara a rok otplate 8 godina.

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 31. decembra 2019. godine.

Drugi konkurs Fonda za razvoj je Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja.


Ukupna raspoloživa sredstva Programa iznose 300 miliona dinara od čega je 250 miliona dinara namenjeno za sprovođenje programa, a iznos od 50 miliona dinara namenjen je za troškove sprovođenja programa obuke i mentoringa.

Korisnici programa su novoosnovani preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva, mikro i mala privrednim društvima starosti do dve godine, kao i svi koji su zainteresovani za otpočinjanje sopstvenog biznisa.

Program podstiče finansiranje mladih preduzetnika starosti 18-35 godina, žena preduzetnica, povratnika i preduzetnika koji ulažu u poljoprivredni sektor. MMSP-ovi i preduzetnici moraju biti početnici u poslovanju. Ukoliko privredi subjekat već posluje, ne može postojati duže od 24 meseca u trenutku podnošenja zahteva.

Program uključuje bespovratna sredstva korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20% ukupnog investicionog ulaganja, a maksimalno do 360.000 dinara. Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu od 3,6 miliona dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora) kao i za obrtna sredstva, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu do 5,99% na godišnjem nivou.

Poziv je otvoren dok se sredstva iz Programa ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2019. godine.

Državna pomoć za inovacije preko Fonda za inovacionu delatnost može se ostvariti putem dva aktuelna konkursa.

Prvi je Program ranog razvoja. Projekat može doći iz bilo koje oblasti nauke i tehnologije i bilo kog industrijskog sektora. Iznos finansiranja iznosi maksimalno 70% od ukupno odobrenog budžeta projekta, s tim da finansiranje ne može biti veće od 80.000 EUR po projektu.

Sredstva se mogu koristiti za finansiranje zarada, oprema i materijala za istraživanje i razvoj, poslovnog prostora, usluga vezanih za istraživanje i razvoj, savetnika za istraživanje i razvoj i prijavu patenta i sertifikaciju.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 31. decembar 2019. godine.

Drugi konkurs se odnosi na Program saradnje nauke i privrede (Collaborative Grant Scheme for R&D organizations and Private Sector Enterprises).

Program će pokriti maksimalno 70% ukupnih troškova za projekte čiji je glavni podnosilac prijave mikro ili malo preduzeće i maksimalno 60% ukupnih troškova projekta ako je glavni podnosilac prijave srednje preduzeće, s tim da finansiranje koje Fond obezbeđuje ne može biti veće od 300.000 EUR po projektu.

Sredstva se mogu koristiti za finansiranje zarada, oprema i materijala za istraživanje i razvoj, poslovnog prostora, usluga vezanih za istraživanje i razvoj, savetnika za istraživanje i razvoj i prijavu patenta i sertifikaciju.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 31. decembar 2019. godine.

B. P.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.