Izvor: eKapija | Petak, 13.12.2019.| 09:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pokrenut program kreditne garancije za agrar - Poljoprivrednicima krediti u ukupnom iznosu od 90 mil USD

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli su program kreditne garancije u saradnji sa ProCredit bankom, Addiko bankom i Bankom Intesa, kako bi podstakli banke da ponude kredite u ukupnom iznosu od 90 mil USD prehrambenim proizvođačima i individualnim poljoprivrednim gazdinstvima tokom perioda od 12 godina.

- Znamo da srpski preduzetnici, preduzeća i inovativne firme iz sektora agrobiznisa žele da investiraju u svoje poslovanje i ojačaju ili prošire svoju komercijalnu delatnost. Naš cilj sada je da pomognemo da se oslobode finansijska sredstva neophodna da oni to urade - rekao je Majk de la Rosa, direktor Misije USAID-a u Srbiji.

Kako je istakao, partnerstvo sa Ministarstvom poljoprivrede i bankama će upotpuniti trenutne napore USAID-a da ojača konkurentnost srpske prehrambene industrije.

- Cilj kreditne garancije je da podrži razvoj poslovanja i generisanje novih investicija u sektoru poljoprivrede, s fokusom na primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu hrane - izjavio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prema njegovim rečima, program će obezbediti srpskim preduzećima lakši pristup finansiranju, koji je neophodan za rast, inovacije i stvaranje novih radnih mesta.

Deo kreditnog portfelja namenjen je i za podršku startapima koji posluju manje od 3 godine, preduzećima čiji su vlasnici žene i pravnim licima u nerazvijenim regionima Srbije. Pogodnosti za korisnike kredita su duži rok dospeća i povoljniji uslovi kreditiranja, navodi se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.