Izvor: Beta | Sreda, 04.12.2019.| 09:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svetska banka finansira veću konkurentnost malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava

Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Mala i srednja srpska poljoprivredna gazdinstva unaprediće svoju konkurentnost uz podršku novog kredita Svetske banke od 50 mil USD, saopštila je ta međunarodna finansijska institucija.

Najnoviji kredit koji je odobrio Odbor izvršnih direktora Svetske banke pomoći će vladine napore da se unapredi izlazak na tržište odabranih poljoprivrednih domaćinstava, ističe se u saopštenju.

Кroz podršku investicijama u proizvodnju malih i srednjih gazdinstava i u bolji informacioni sistem u poljoprivredi, projekat treba da poveća konkurentnost tog sektora i da otvara nove ekonomske mogućnosti u seoskim sredinama, dok se zemlja približava članstvu u Evropskoj uniji.

- Poljoprivreda ima važnu ulogu u privredi Srbije - rekao je šef Кancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Dodao je da, kako Srbija modernizuje poljoprivredu i usklađuje je sa odredbama Evropske unije, efikasnost ulaganja države i kvalitet usluga postaje važno pitanje ekonomske politike u tom sektoru.

- Cilj projekta je da pomogne vladi Srbije da preusmeri sredstva sa subvencija na ulaganje u ruralni razvoj i na finansiranje malih i srednjih proizvođača, naročito na jugu i jugoistoku zemlje - rekao je Ndegva.

Projekat će podržati korišćenje poljoprivredne savetodavne službe i savetovališta za vođenje biznisa za poljoprivrednike koji se kvalifikuju za donacije. Cilj je osposobljavanje poljoprivrednih domaćinstava da povećaju efikasnost, izlazak na tržište, da im se omogući pristup kreditima i da se bolje zaštite od rizika.

Kredit Svetske banke biće upotrebljen i za podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da više koristi javne baze podataka kroz unapređenje i modernizaciju postojećeg informacionog sistema i njegovo uključivanje na platforme javno dostupnih podataka. To bi koristilo poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji i omogućilo im da imaju informacije o klimatskim uslovima i kretanjima na tržištu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.