Izvor: Tanjug | Petak, 29.11.2019.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Raspisani pozivi za meru sedam i devet IPARD II programa

Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Raspisani su pozivi za meru sedam i devet IPARD II programa Evropske unije za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

On je na šestom zasedanju IPARD II Odbora za praćenje rekao i da je veoma važno da je taj konkurs raspisan, pre svega zbog ruralnog turizma.

- Razgovarali smo sa ljudima iz Evropske komisije o tome kako da se spremimo za ruralnu infrastrukturu, jer će nam to u IPARD-u tri biti na raspolaganju. To se odnosi na puteve po selima, na vodosnabdevanje i na sve ono što je neophodno da jedno selo živi - rekao je Nedimović.

Dodao je da je na poziv za traktore, koji je zaključen pre tri dana, pristiglo 459 aplikacija, ukupno ima zahteva za 15 mil EUR, a da je na raspolaganju 10-11 mil EUR.

- To znači da je velika motivisanost ljudi i da je velik broj zahteva, ali svakako tek treba svi da budu pregledani, pa ćemo uskoro tačno znati ko je ispunio tehničke uslove iz aplikacije. Sigurno je da ćemo u punom kapacitetu iskoristiti novac namenjen za traktore - naveo je Nedimović.

Kad je reč o IPARD-u III ministar kaže da su važne nove mere koje se odnose na ruralnu infrastrukturu i na podsticaje za mlade poljoprivrednike.

IPARD II, program donacija za period od 2014. do 2020. godine, realizuje se preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Uprave za agrarna plaćanja, a budžet za meru tri je 82.946.667 EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.