Izvor: eKapija | Sreda, 20.11.2019.| 10:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Podrška razvoju inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga preduzetnika - Do 80.000 EUR po projektu

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
U Privrednoj komori Srbije predstavljeni su programi Fonda za inovacionu delatnost - Program ranog razvoja i Program saradnje nauke i privrede, koji predviđaju dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija. Konkurs za učešće u programima otvoren je do 31. decembra.

Fond za inovacionu delatnost raspisao je 10. oktobra javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija kroz Program ranog razvoja i Program saradnje nauke i privrede. Prijave za oba programa se podnose putem portala Fonda do 31. decembra, a sva potrebna dokumentacija se nalazi na internet stranici Fonda.

U okviru Programa ranog razvoja, Fond može dodeliti sredstva u iznosu do 80.000 EUR po projektu, a za program se mogu prijaviti mikro i mala preduzeća osnovana u Srbiji, u većinskom privatnom srpskom vlasništvu i ne starija od pet godina. Prvi put prijavu mogu da podnesu i timovi, koji će biti u obavezi da registruju preduzeće tek u slučaju da njihov projekat bude odobren za finansiranje. Finansiranjem koje Fond dodeljuje se pokriva maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta, čije trajanje je do 12 meseci, navodi se na sajtu PKS.

Kroz Program saradnje nauke i privrede dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 EUR po projektu, a korisnici su konzorcijumi od najmanje jednog privatnog mikro, malog ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji i jedne javne akreditovane naučno-istraživačke organizacije. Podrška omogućava konzorcijumima da realizuju zajedničke projekte kako bi stvorili proizvode, usluge, tehnologije i tehnološke procese visoke vrednosti kroz primenjeno istraživanje i razvoj. Finansiranjem koje Fond dodeljuje pokriva se maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60% za srednja preduzeća. Projekti mogu trajati do 24 meseca.

Za ovaj javni poziv obezbeđena su sredstva u iznosu od 6 mil EUR u okviru budžeta Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz "Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja" (po osnovu Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Svetske banke).

Preko Fonda za inovacionu delatnost odobreno je 18,6 mil EUR za 122 inovativno-razvojna projekta, 330 inovacionih vaučera i 23 projekta transfera tehnologije. Na sve javne pozive podneto je više od 1.450 prijava inovativnih projekata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.