Izvor: Blic | Četvrtak, 14.11.2019.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Milioni iz Brisela za Sjenicu - Kako su male opštine u Srbiji otkrile evropske fondove

(Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Sjenica je po površini (1.059 kilomatara kvadratnih) jedna od najvećih opština u Srbiji. Prema poslednjem popisu iz 2011. u Sjenici živi 26.392 stanovnika. Prema stepenu razvijenosti ova opština spada u četvrtu grupu čiji je stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka. Ipak, Sjenica je jedan od primera kako treba sarađivati sa Evropskom unijom i koristiti njene fondove, a zahvaljujući kojima je u proteklih nekoliko godina dobila oko 5 mil EUR.

Zahvaljujući evropskim sredstvima, svaki stanovnik Sjenice u proseku je dobio po 192 EUR - benefite EU fondova, nisu istina, osetili direktno u svojim novčanicima, ali jesu indirektno kroz bolji kvalitet života. Ova opština, koja je višenacionalna sredina, evropskim sredstvima finansirala je, naime, infrastrukturu, preduzetništvo, socijalnu zaštitu...

- Oko 700.000 EUR koštala je gradnja regionalnog centra za poljoprivredu i sela i opremanje labaratorije za ispitivanje mleka. Još pola miliona evra koštali su radovi na vodosnadbevanju odnosno rekonstrukciji pumpnog postojenja i kompletnoj zameni azbestno cementnog cevovoda. Još 400.000 EUR izdvojeno je na dva prekogranična projekta iz oblasti zanatstva i socijalne zaštite. Gro ovih investicija finansirano je iz sredstava EU - rekla je za Blic Maida Kasumović, rukovodilac odeljenja za privredni razvoj u opštini Sjenica i otkrila da je još mnogo toga finansirano iz EU banke, a da je tajna "dobrih brojki" u ljudima koji znaju sa projektima.

- Ima nas samo troje i svi radimo na praćenju, pisanju i njihovoj implemantaciji - kaže sagovornica Blica.

Srbija je evropske fondove "otkrila" pre oko 15 godina. U međuvremenu smo dobili 3 mlrd EUR bespovratnih sredstava, a do 2020. Srbiji će na raspolaganju biti još 1,5 mlrd EUR. Najveći udeo pripao je lokalnim zajednicama, a najčešće finansirani projekti bili su u okviru zaštite životne sredine, infrastrukture i preduzetništva.

U velikom broju opština na vreme su shvatili značaj ovih sredstava. Novac iz EU mnogima je, u međuvremenu, promenio izgled. Mnoge uprave formirale su čitave timove i kancelarije kako bi se što kvalitetnije pripremili za projekte iz EU blagajne. A novac su dobijale i velike i male loklane samouprave od severa do juga zemlje, poput Plandišta, Niša, Sokobanje, Trgovišta, Negotina, Lebana, mnogih beogradskih opština...

U početku, istina, mnogi se nisu usuđivali, čak ni znali za mogućnosti i benefite evropskih sredstava. Istraživanja tako pokazuju i da je do 2012. godine manje od 5% ljudi znalo da postoje ovi fondovi, a danas više od 50% građana Srbije kaže da zna za neki projekat koji je finasiran iz IPA fondova.

Da bi povukli bespovratna sredstva u svoj kraj, gradovi i opštine pored službenika koji znaju kako se to radi, u projektu treba da učestvuju sa 10-15% novca.

IPA fondovi su jedan od finansijskih instrumenata Evropske unije kojima se stimuliše proces integracije zemalja. A, proces integracije u EU podrazumeva velike društveno-ekonomske promene.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.