Izvor: Tanjug | Četvrtak, 07.11.2019.| 13:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

U 2020. veće subvenicje za poljoprivrednike - U planu i nastavak velikih projekata u agraru

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
U budžetu za 2020. godinu na razdelu Ministrastva poljoprivrede predloženo je 51,99 milijardi dinara, koji će omogućiti veće subvencije za poljoprivrednike za 900 miliona dinara, ali i nastavak realizacije značajnih projekata za srpski agrar, izjavio je danas u skupštini državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević.

Na skupštinskom Odboru za poljoprivredu na kojem je razmatran predložni budžet na razdelu 24 - Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji je podnela Vlada Srbije, Radošević je rekao da je predviđeno da obavezan iznos u budžetu za subvencije ne treba da bude manji od 37,1 milijardu dinara, što je za oko 900 miliona dinara više u odnosu na 2019. godinu.

Kako je rekao, ukupne subvencije u poljoprivredi sa svim izvorima finansiranja će iznositi ukupno 40,58 milijardi dinara, što čini 78% od ukupnog budžeta Ministrastva poljprivrede.

- Sve razvojne aproprijacije čine 85% ukupnog budžeta Ministrastva poljoprivrede, a trošak za plate čini 2,54%.

Govoreći o važnim projektima, naveo je da je u budžetu za 2020. godinu za izgradnju sistema za navodnjavanje - prvu fazu realizacije kredit Abu Dabija ukupno predviđeno 564,6 miliona dinara. Zatim za elektrifikaciju polja odnosno sistema za navodnjavanje 145,5 miliona dinara.

- Za izgradnju broda posebne namene - ledolomca opredeljeno je za 2020. godinu 221,2 miliion dinara. Planirano je da to bude trogodišnji projekat odnosno za tri godine ukupno je planirano 553 miliona dinara - naveo je Radošević.

Za završetak brane sa akumulacijom Stubo - Rovni kod Valjeva planirano je 20,6 miliona dinara, a za nastavak izgradnje brane sa akumulacijom Arilje - profil Svračkovo 479,7 miliona dinara. Takođe, navodi, da su za nastavak projekta za automatizaciju odbbrane od grada predviđena 602 miliona dinara u 2020, za automatizaciju radarskih centara Bukulja i Užice.

- Budžet za poljoprivredu je oko 4,6% od ukupnih poreskih prihoda Republike Srbije - dodao je Radošević.

Rekao je da je cilj ministarstva da podsticajima, pre svega, podrži mala porodična poljoprivredna gazdinstva. Takođe, naveo je da je za centralu ministrarstva predviđeno 1,5 milijardi dinara, za Upravu za veterinu 4,3 milijarde, za Upravu za zaštitu bilja 1,1 milijarda, Direkciju za nacionalne referentne laboratorije 162 miliona, Upravu za šume sa fondom ukupno 1,3 milijardi, Upravu za agrarna plaćanja 36,5 milijardi dinara.

Za Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede predviđeno je 600 miliona dinara, za Direkciju za vode sa fondom ukupno 5,6 milijardi dinara, a Upravi za poljoprivredno zemljište namenjen je 561 miliona dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.