Izvor: Tanjug | Petak, 18.10.2019.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Švajcarci sufinansiraju 21 opštinu u Srbiji

Ilustracija (Foto: Massimo Cavallo/shutterstock.com)
Program švajcarske vlade "Reforma poreza na imovinu" sufinansiraće 21 lokalnu samoupravu u Srbiji, iznosom od 150.000 franaka, za projekte koji se tiču uključivanja građana u odlučivanje o trošenju sredstava prikupljenih kroz poreze na imovinu.

Od juna prošle godine svi gradovi i opštine u Srbiji imaju i zakonsku obavezu da uključe građane u proces donošenja odluka kako će se trošiti novac iz investicionog dela budžeta.

- Pozvali smo 41 lokalnu samoupravu, a javilo se njih 21, sa planom kako će zajedno sa građanima uraditi nešto za unapređenje opština i gradova u kojima žive. I do sada je bilo primera da se finansiraju projekti koje građani izglasaju, ali nije bilo formalno usvojenih programa koji podrazumevaju zajednički rad lokalne samouprave i građana za neko javno dobro - objašnjava Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu "Reforma poreza na imovinu".

Neke od prijavljenih opština žele da sprovede model direktnog učešća građana, u kome bi neformalne grupe građana predlagale projekte, ali i učestvovale u finansiranju kroz volonterski rad, dok će druge raditi na rodno i manjinski odgovornim projektima. Građani, kako se ističe u saopštenju predstavništva Helvetas, mogu da očekuju da će predloženi projekti biti završeni tokom iduće godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.