Izvor: Tanjug | Petak, 04.10.2019.| 18:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

IFC i MIGA obezbedile 259,57 mil EUR za proizvodnje energije iz otpada u Vinči

Ilustracija
Članice Grupe Svetske banke IFC i MIGA obezbeđuju paket finansiranja u iznosu od 259,57 mil EUR kompaniji Beo Čista Energija d.o.o. za projekat proizvodnje energije iz otpada u Beogradu.

Time će se, kako se navodi u saopštenju IFC-a (The International Finance Corporation) očistiti jedna od najvećih evropskih nekontrolisanih deponija i izgraditi novi održživi kompleks za upravljanje otpadom sa ciljem smanjenja zagađenja i ublažžavanje klimatskih promena.

Projekt Waste-to-Energy Beograd je javno-privatno partnerstvo (PPP), koje uključuje zatvaranje i sanaciju zasićene deponije u Vinči, predgrađu Beograda, i izgradnju nove sanitarne deponije u skladu sa pravilima EU, kao i postrojenje za proizvodnju energije iz otpada i postrojenje za preradu građevinskog otpada.

Projekat će omogućiti upotrebu komunalnog otpada i deponijskih gasova za proizvodnju obnovljive toplote i električne energije. Očekuje se da će izgradnja trajati tri i po godine.

IFC finansiranje uključuje zajam A u iznosu do 72,2 mil EUR, zatim paralelni zajam od Oesterreichische Entwicklungsbank (OeEB) do 35 mil EUR, kao i zajam B do 35 mil EUR. Takođe, tu je i koncesijski viši zajam do 20 mil EUR iz Zajedničkog programa finansiranja u oblasti klime IFC-a i Kanade (The Canada-IFC Blended Climate Finance Program).

To predstavlja, kaže se, deo šireg paketa koji uključuje kredit EBRD-a u iznosu do 128,2 mil EUR.

MIGA (The Multilateral Investment Guarantee Agency) izdaje garancije na 20 godina u vrednosti od 97,3 mil EUR koje pokrivaju nekomercijalne rizike, uključujući kršenje ugovora. Garancije pokrivaju do 90% uloženog kapitala u kompaniju Beo Čista Energija.

- Novi objekti će obezbediti električnu energiju ekvivalentnu ukupnoj potrošnji električne energije za oko 30.000 domaćinstava i 80% toplotne energije koja je potrebna Beogradu tokom zime. Time će se smanjiti upotreba fosilnih goriva i pomoći u smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte - rekao je generalni direktor kompanije Beo Čista Energija, Mitsuaki Harada.

Projekat će biti realizovan na osnovu dugoročnog ugovora o JPP-u koji je 2017. dodeljen preduzeću Beo Čista Energija osnovanom sa posebnom namenom od strane globalnog komunalnog preduzecha Suez S.A., japanskog konglomerata Itochu Corporation i Marguerite Fund II, panevropskog investicionog fonda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.