NavMenu

EU PRO nudi 2,5 mil EUR malim i srednjim preduzećima - Konkurs otvoren do 10. novembra

Izvor: Beta Utorak, 01.10.2019. 18:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)Ilustracija
Novu opremu, vrednu oko 2 mil EUR, 2018. godine dobilo je 106 preduzeća iz Srbije, uz pomoć finansijske podrške po konkursu Programa podrške Evropske unije razvoju opština (EU PRO), dok se na novom konkursu, koji je otvoren do 10. novembra, proizvodnim preduzećima nudi ukupno 2,5 mil EUR, saopštili su predstavnici EU.

Zamenik šefa Odeljenja za Srbiju u Generalnom direktoratu EU za politiku susedstva i proširenje Hristos Makridis rekao je novinarima u Kragujevcu da se radi o podršci za razvoj poslovanja malih i srednjih preduzeća kroz obnavljanje opreme.

Za dodelu bespovratnih sredstava, od 10.000 EUR do 70.000 EUR za nabavku nove opreme, mogu da konkurišu proizvodna preduzeća iz 99 opština, ali ne iz Beograda i AP Vojvodine.

Uslov je da preduzeća budu stara do pet godina, odnosno da su registrovana u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2018. godine.

Učešće zainteresovanih preduzeća za nabavku opreme treba da bude od 20% do 30%.

Makridis je danas u Kragujevcu posetio i dva od šest preduzeća koja su zanovila opremu uz finansijsku podršku EU PRO programa u ukupnoj vrednosti od oko 150.000 EUR.

Posetio je CT Media Textile Printing, koje se bavi izradom zaštitne opreme i Sanum per Fructus, preduzeće za preradu u prodaju meda. Sredstva EU PRO za nabavku opreme koristile su i kompanija Elplant, koja proizvodi transformatore, Inox Weld, koja proizvodi oluke, GMS Super, koje proizvodi građevinski materijala i Marella natural, koja proizvodi prirodne voćne sokove, džemove i sirupe.


Predstavnik Evropske unije obišao je i otvoreni sportski teren u Velikom parku u Kragujevcu, koji je rekonstruisan sredstvima EU PRO i Grada Kragujevca u vrednosti od oko 175.000 EUR.

Po konkursu EU PRO u Kragujevcu finansira se i unapređenje razvoja Geografskog informacionog sistema, proširenja braunfild lokacije u staroj industrijskoj zoni Kragujevac i tehnička dokumentacija za sanaciju mosta preko Lepenice.

Ukupna vrednost ova tri projekta je oko 993.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.