Izvor: Beta | Utorak, 01.10.2019.| 18:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU PRO nudi 2,5 mil EUR malim i srednjim preduzećima - Konkurs otvoren do 10. novembra

Ilustracija (Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Novu opremu, vrednu oko 2 mil EUR, 2018. godine dobilo je 106 preduzeća iz Srbije, uz pomoć finansijske podrške po konkursu Programa podrške Evropske unije razvoju opština (EU PRO), dok se na novom konkursu, koji je otvoren do 10. novembra, proizvodnim preduzećima nudi ukupno 2,5 mil EUR, saopštili su predstavnici EU.

Zamenik šefa Odeljenja za Srbiju u Generalnom direktoratu EU za politiku susedstva i proširenje Hristos Makridis rekao je novinarima u Kragujevcu da se radi o podršci za razvoj poslovanja malih i srednjih preduzeća kroz obnavljanje opreme.

Za dodelu bespovratnih sredstava, od 10.000 EUR do 70.000 EUR za nabavku nove opreme, mogu da konkurišu proizvodna preduzeća iz 99 opština, ali ne iz Beograda i AP Vojvodine.

Uslov je da preduzeća budu stara do pet godina, odnosno da su registrovana u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2018. godine.

Učešće zainteresovanih preduzeća za nabavku opreme treba da bude od 20% do 30%.

Makridis je danas u Kragujevcu posetio i dva od šest preduzeća koja su zanovila opremu uz finansijsku podršku EU PRO programa u ukupnoj vrednosti od oko 150.000 EUR.

Posetio je CT Media Textile Printing, koje se bavi izradom zaštitne opreme i Sanum per Fructus, preduzeće za preradu u prodaju meda. Sredstva EU PRO za nabavku opreme koristile su i kompanija Elplant, koja proizvodi transformatore, Inox Weld, koja proizvodi oluke, GMS Super, koje proizvodi građevinski materijala i Marella natural, koja proizvodi prirodne voćne sokove, džemove i sirupe.

Predstavnik Evropske unije obišao je i otvoreni sportski teren u Velikom parku u Kragujevcu, koji je rekonstruisan sredstvima EU PRO i Grada Kragujevca u vrednosti od oko 175.000 EUR.

Po konkursu EU PRO u Kragujevcu finansira se i unapređenje razvoja Geografskog informacionog sistema, proširenja braunfild lokacije u staroj industrijskoj zoni Kragujevac i tehnička dokumentacija za sanaciju mosta preko Lepenice.

Ukupna vrednost ova tri projekta je oko 993.000 EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.