Izvor: eKapija | Sreda, 25.09.2019.| 12:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za podršku preduzetnicima 2,5 mil EUR - Konkurs EU PRO otvoren do 10. novembra 2019.

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Razvojni program EU PRO objavio je drugi javni poziv za podršku preduzetnicima i mikro i malim preduzećima koja se bave proizvodnjom, a registrovana su u periodu od 2014. do 2018. godine u 99 gradova i opština koje su uključene u realizaciju programa.

Evropska unija (EU) će putem ovog poziva koji je otvoren do 10. novembra 2019. godine pružiti podršku malom biznisu i unapređenju konkurentnosti lokalne privrede u vrednosti od 2,5 mil EUR. Opredeljena sredstva namenjena su za nabavku opreme i uvođenje usluga sa ciljem da se unapredi proizvodnja i tržišni potencijal privrednih subjekata i doprinese povećanju zaposlenosti, prenosi portal Infopress.

- Evropska unija preko EU PRO programa u saradnji sa Vladom Republike Srbije ovim sredstvima pomaže preduzetnike, mikro i mala preduzeća da nabave ili uvedu nove proizvodne tehnologije kako bi uvećali produktivnost, unapredili kvalitet postojećih ili razvili nove proizvode te tako bili konkurentniji na tržištu i otvorili nova radna mesta - rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO.

Kako bi pozitivan društveni uticaj bio još veći preduzetnici i preduzetnice se posebno ohrabruju da osmisle i sprovedu društveno odgovorne aktivnosti koje će doprineti njihovim lokalnim zajednicama.

Pojedinačni iznos bespovratnih sredstava može biti od 10.000 do 30.000 EUR, dok brzo rastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnici mogu da konkurišu i za iznose do 70.000 EUR. Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2018. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa. Takođe, korisnici/ce sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u visini od 20%, odnosno 30% ako apliciraju za sredstva veća od 30.000 EUR.

- Da je ovo konkretna podrška privredi i preduzetništvu na lokalnom nivou govori podatak da je 106 preduzeća kroz prvi poziv dobilo od Evropske unije više od 2 mil EUR sredstava za nabavku opreme, uz očekivano povećanje prihoda i izvoza od 9,4 mil EUR, odnosno 2,3 mil EUR. Još važnije, oni su do sada otvorili 115 novih radnih mesta i sproveli niz aktivnosti društveno odgovornog poslovanja pomažući školama, vrtićima i ugroženim grupama stanovništva u svojim zajednicama - dodala je Olivera Kostić.

Više informacija o samom pozivu, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na sajtu EU PRO.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.