Izvor: RTS | Četvrtak, 19.09.2019.| 10:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za projekte ekonomskog osnaživanja žena 19 miliona dinara

Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)
Za projekte kojima će se ekonomski osnažiti žene, 12 opština i četiri udruženja dobila su 19 miliona dinara. To će omogućiti da stotine žena unaprede znanje i veštinu i tako povećaju svoju šansu na tržištu.

Na pomoć i podršku mogu da računaju, pre svih, poljoprivrednice i žene starije od 45 godina, koje su ostale bez posla i teško mogu ponovo do njega da dođu.

- Poljoprivrednice mahom nemaju znanje za apliciranje na projekte za izrade strateških palanova, biznis planova, jako retko koriste moderne tehnologije - istakla je Jelena Ružić iz Udruženje žena Kolubarskog okruga.

Dodaje da će projekat omogućiti veb platformu preko koje će poljoprivrednice moći da reklamiraju sebe i svoje proizvode.

- Mi nismo imali finansijska sredstva da krenemo po Srbiji. Sada idemo u četiri grada, gde ćemo krenuti sa udruživanjem žena za pokretanje novih poslova. Vidimo da to daje dobre rezultate, zatim sa programima gde one mogu samostalno da rade bilo onlajn, bilo da se ponovo zaposle - objašnjava Svetlana Cerović iz Udruženje žena na prekretnici.

Sonja Stanišić iz Opštine Svrljig rekla je da su ženama obezbeđene besplatne sadnice kako bi svoje proizvode mogle da plasiraju na tržište.

Najveću podršku ovakvakvim projektima daje EU.

- Govorimo o projektu koji će direktno uticati na 1.500 žena naših sugrađanki i kada uzmenmo u obzir da je prethodne godine u okviru istog projekta direktno korist imalo 1.800 žena možemo da vidimo i sami koliki je značaj ove inicijative - naglasila je Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Blerta Cela iz Regionalne organizacije UN Women za Evropu i Centralnu Aziju kaže da su žene nedovoljno predstavljene na tržištu rada.

- Žene su nedovoljno predstavljene na tržištu rada, veoma je nizak njihov ekonomski angažman, veoma je jak rodni jaz, a žene podnose tri puta veći teret kroz razne aktivnosti kojima se dodaje i neplaćeni rad u njihovim kućama - ističe Cela.

Neki idu i korak dalje i smatraju, od emancipacije žena, muškarci su više profitirali.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.