NavMenu

Do 250.000 EUR bespovratnih sredstava za uvođenje robotike - Prvi poziv projekta DIH2 otvoren do 31. oktobra

Izvor: Ozonpress Utorak, 13.08.2019. 17:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)Ilustracija
Projekat DIH² započinje svoj prvi otvoreni poziv za finansiranje sa ciljem da pospeši upotrebu robotike i srodnih tehnologija u oblasti proizvodnje kroz program finansiranja kompanija bespovratnim sredstvima.

Kao centar regionalne izvrsnosti u robotici primenjenoj u industriji, Elektrotehnički fakultet u Beogradu je jedan od realizatora ovog projekta Evropske komisije koji je deo Horizont 2020 programa i u okviru koga će se dodeljivati bespovratna sredstva u visini do 248.000 EUR konzorcijumima sačinjenim od sistem integratora i malih i srednjih preduzeća (MSP) koja se bave proizvodnjom, kako bi im pomoglo da usvoje i unaprede tehnologije vezane za robotiku.

Kroz svoju mrežu 26 evropskih regionalnih centara izvrsnosti u industrijskoj robotici (Digital Innovation Hubs – DIH), projekat DIH² je objavio svoj prvi poziv za finansiranje kompanija koji traje do 31. oktobra, i samo tokom sledećih osam meseci kroz ovaj projekat će biti plasirano blizu 3 mil EUR, a do kraja 2022. godine i čitavih 8 mil EUR.

Po pravilima prvog otvorenog poziva biće izabrano 13 projektnih konzorcijuma kojima će biti dodeljeno bespovratno finansiranje do 248.000 EUR. Svaki konzorcijum koji konkuriše za finansiranje treba da ima najviše 3 učesnika (3 pravna lica) i mora da uključi pružaoca tehnologije (npr. sistem integrator, start-ap, MSP, istraživačku organizaciju, centar izvrsnosti, ili bilo koji drugi vid pružaoca usluga iz oblasti tehnologije) i MSP koje se bavi proizvodnjom.

Mnogi veliki proizvođači i kompanije su razvili sopstvena tehnološka rešenja radi optimizacije svoje proizvodnje. Sa druge strane, proizvodna MSP se još uvek susreću sa značajnim izazovima pri automatizaciji svoje proizvodnje i stoga nisu u mogućnosti da brzo reaguju i priliagode se promenama na tržištu i potrebama kupaca. Glavne prepreke na putu ka usvajanju prilagodljive proizvodnje su nedostatak znanja i ekonomska ograničenja.

Prvi otvoreni poziv DIH² nastoji da ukloni ove prepreke i omogući proizvodnim MSP da sarađuju sa pružaocima tehnologija. Pružaoci tehnologija će raditi sa firmama kako bi integrisali robote u njihovu proizvodnju i olakšali usvajanje procesa prilagodljive proizvodnje. Pored finansijske podrške koja je kroz ovaj program obezbeđena kako za proizvodno preduzeće tako i za pružaoca usluga, članovima predloženog projekta će na raspolaganju biti i usluge iz oblasti tehničkog savetovanja, biznisa, i edukacije od strane jednog od evropskih centara izvrsnosti u robotici među kojima je i Elektrotehnički fakultet u Beogradu.


Ko sve može da se prijavi

Pružaoci tehnologija su organizacije koje su specijalizovane za prenos tehnologija ili integraciju sistema kod krajnjih korisnika. Među njih spadaju i sistem integratori, istraživačke i tehnološke organizacije, centri izvrsnosti, startapi i MSP.

Sa druge strane, za krajnje korisnike se smatraju mala i srednja preduzeća koja se bave proizvodnjom, koja su korisnici usluga i tehnologija pružaoca tehnologija i koje imaju ispod 500 zaposlenih i godišnji obrt ispod 100 mil EUR.

Zainteresovane kompanije i pojedinci mogu dobiti više informacija o mogućnostima u okviru DIH² projekta tokom Informativnog dana koji će biti održan 16. septembra u Naučno tehnološkom parku na Zvezdari.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.