Izvor: Tanjug | Nedelja, 23.06.2019.| 11:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fond za nauku izdvojio 6 mil EUR za projekte mladih istraživača

(Foto: Number1411/shutterstock.com)
Fond za nauku Srbije pokrenuo je, povodom 100 dana rada, prvi program za finansiranje istraživačkih projekata mladih naučnika u vrednosti od 6 mil EUR.

Kako se navodi u saopštenju Fonda, cilj Programa za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS) jeste da pruži podršku idejama iz svih oblasti nauke i uključivanje mladih naučnika u naučnoistraživački rad.

- Kroz osposobljavanje mladih doktora nauka za rukovođenje i konkurisanje za projekte na nacionalnom i međunarodnom nivou, u okviru ovog Programa radiće se i na jačanju profesionalnih kapaciteta u ranoj fazi njihove karijere - kaže se u saopštenju.

Ukupan fond je 6 mil EUR, odnosno 200.000 po projektu u trajanju od dve godine.

Sredstva su namenjena svim oblastima nauke, a konkurs za projekte mladih istraživača biće otvoren do 2. septembra ove godine.

Vršilac dužnosti direktora Fonda Milica Đurić-Jovičić je na svečanosti povodom obeležavanja 100 dana rada Fonda najavila Program saradnje sa srpskom naučnom dijasporom, kao i Program razvoja iz oblasti Veštačke inteligencije, čija će realizacija takođe početi tokom godine.

Fond za nauku Republike Srbije državna je organizacija koja pruža podršku naučno-istraživačkoj delatnosti. Jedan od najvažnijih ciljeva je obezbeđivanje uslova za kontinuirani rast naučno-istraživačkih i razvojnih aktivnosti u Republici Srbiji, neophodnih za napredak društava zasnovanog na znanju, dodaje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.