Izvor: eKapija | Utorak, 11.06.2019.| 13:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Podsticaji za proizvođače voća, grožđa, povrća, pečuraka i cveća u Vojvodini - Konkurs traje do 26. juna

(Foto: Aleksey Troshin/shutterstock.com)
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava u sektoru voća, grožđa, povrća (uključujući pečurke), cveća i ostalih useva u AP Vojvodini u 2019. godini. Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu iznose do 133.108.869 dinara, a konkurs je otvoren do 26. juna.

Kako se navodi, cilj i predmet konkursa jesu podizanje tehničko-tehnološke opremljenosti poljoprivrednih gazdinstava.

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom Konkursu namenjena su za investicije u sektoru voća, grožđa, povrća (uključujući pečurke) i cveće i to za: nabavku boks paleta za transport i skladištenje proizvoda, nabavku opreme-linija za čišćenje i pranje proizvoda, nabavku opreme-linija za berbu, sortiranje i kalibriranje proizvoda, nabavku opreme-linija za pakovanje i obeležavanje proizvoda, nabavku opreme za orezivanje, drobljenje, sečenje i uklanjanje ostataka posle rezidbe voćnih vrsta, mašine za ubiranje odnosno skidanje useva.

Dodatno, sredstva su predviđena i za sektor ostali usevi - i to za nabavku ostale opreme (GPS navigacija i dr.) i solarnih panel sistemi sa pratećom opremom za pokretanje pumpi za navodnjavanje.

Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 60% od ukupno prihvatljivih troškova investicije.

Za podnosioce prijava fizička lica, preduzetnike i pravna lica, čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i fizičko lice i osnivač pravnog lica mlađi od 40 godina - bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 70% od prihvatljivih troškova investicije (u slučaju da pravno lice ima više osnivača i ukoliko je samo jedan osnivač stariji od 40 godina, a drugi mlađi, bespovratna sredstva utvrđuju se u iznosu do 60% od prihvatljivih troškova investicije).

Prilikom obračuna, uzima se vrednost prihvatljivih troškova investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može biti veći od 3.500.000 dinara, dok minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi 120.000 dinara, a razmatraće se samo prijave čija je vrednost prihvatljivih troškova investicije jednaka 200.000 dinara ili veća od tog iznosa.

Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu po konkursu za jednu vrstu proizvodnje i jednu podtačku.

Pokrajinski sekretarijat putem svog nadležnog sektora može da naloži Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi AP Vojvodine da utvrdi činjenično stanje na terenu – nulta kontrolom, kojom se utvrđuje zatečeno činjenično stanjena terenu. Investicije započete pre nulte kontrole se ne prihvataju.

Konkurs možete preuzeti ili sa internet adrese www.psp.vojvodina.gov.rs. ili OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.