NavMenu

Objavljen poziv za finansiranje projekata za razvoj turizma u regionu

Izvor: Beta Utorak, 11.06.2019. 13:13
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Savet za regionalnu saradnju (RCC) objavio je drugi poziv za dostavljanje projekata za razvoj turističke ponude na Zapadnom Balkanu, kao deo svog projekta koji finansira Evropska unija sa 750.000 EUR.

Kako se navodi u saopštenju, ukupna vrednost programa bespovratnih finansijskih sredstava (grantova) je 1,62 mil EUR, dok je u sklopu tog drugog ciklusa predviđeno da pojedinačna vrednost 14 pilot projekta iznosi do 54.000 EUR. Cilj programa dodele bespovratnih finansijskih sredstava Saveta za regionalnu saradnju je razvoj i promocija zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u svetu i dovođenje većeg broja posetilaca na Zapadni Balkan.

Sredstva koja će se dodeliti koristiće se za poboljšanje turističke infrastrukture duž tri regionalne rute kulturološkog turizma, na čijem se razvoju radi, a to su Zapadni Balkan - Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum i Put balkanskih spomenika, kao i duž Via i Trans Dinarice, regionalnih staza za planinarenje i biciklizam i pratećih atrakcija avanturističkog turizma.

- Region je zajedno jači. To važi za turizam, kao i za bilo koju drugu oblast. Razlika je u tome što turizam ima prednost bržeg rasta u odnosu na druge industrije. Turizam već čini 14% zaposlenosti na Zapadnom Balkanu - rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.


Dodala je da je prošle godine više od 12 miliona turista posetilo region.

- Želimo da napravimo atraktivniju turističku ponudu koja će privući više turista u region i omogućiti ostvarivanje veće dobiti i zapošljavanja većeg broja ljudi u turizmu - rekla je Bergu.

Prvi poziv RCC realizovan je u periodu od jula 2018. godine do juna 2019. godine kada je dodeljeno 12 grantova, ukupne vrednosti 548.000 EUR, što je omogućilo stvaranje uslova za razvoj sedam novih kulturnih ruta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.