Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.04.2019.| 12:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mikro, malim i srednjim preduzećima 4,1 mil EUR za projekte - Fond za inovacionu delatnost raspisao novi konkurs

Vladimir Vojvodić
Fond za inovacionu delatnost raspisao je javni poziv za program ranog razvoja i program sufinansiranja inovacija. Za ova dva programa opredeljeno je 4,1 mil EUR direktne finansijske pomoći, a rok za dostavljanje prijava je 1. jul 2019. do 15 časova.

Kako je za eKapiju rekao Vladimir Vojvodić, samostalni stručni savetnik Fonda za inovacionu delatnost, kroz program ranog razvoja Fond može da podrži mikro i mala privatna preduzeća osnovana u Srbiji, koja ne smeju biti starija od tri godine u trenutku podnošenja prijave. Za ovaj program, Fond za Inovacionu delatnost može da dodeli do 80.000 EUR bespovratne pomoći po projektu.

- Projekti mogu trajati do 12 meseci i 15% ukupng budžeta odnosno te investicije mora da obezbedi samo preduzeće. Cilj je da se u toj nekoj najrizičnijoj fazi razvoja i istraživanja za neki konkretan proizvod, uslugu, tehnologiju ili tehnološki proces sa konkurentnom prednošću i tržišnim potencijalom, smanji rizik za kompanije. Fond teži tome da bude oslonac tim mladim firmama i timovima koji žele da razviju nešto novo, nešto što je konkurentno na širem tržištu, a ne samo na lokalnom i da im pomogne da svoje poslovanje postave na noge - rekao je Vojvodić za eKapiju.

Što se tiče programa sufinansiranja inovacija, on je namenjen mikro, malim i srednjim preduzećima u većinskom privatnom vlasništvu, i tu ne postoji starosna granica što se tiče samog preduzeća. Fond za inovacionu delatnost je za ovaj program obezbedio do 300.000 EUR po projektu, s tim što ne može dati više od 70% ukupnog budžeta projekta, što znači da 30% investicije mora da obezbedi samo privatno društvo.

- Ovi projekti mogu trajati do 24 meseca, dakle duži razvojni period i tu takođe ciljamo na razvoj novih proizvoda, usluga, tehnologija i tehnoloških procesa sa jasnom konkurentskom prednošću, sa nečim što je dobar poslovni model i ima dobar put do tržišta i do komercijalizacije. Važno je napomenuti da Fond prima prijave iz svih oblasti nauke i tehnologije, kao i iz svih industrijskih grana. Znači, ne postoji favorizam niti diskriminacija, svi su dobrodošli - kaže Vladimir.

Kako navodi, prilikom konkurisanja za sredstva iz oba programa važno je da ideja bude dobro obrazložena, da je dobro strukturirana i da prati logički tok koji će na kraju dovesti do novog proizvoda i dovesti taj proizvod do prihoda na tržištu.

Takođe, iz Fonda poručuju da prilikom selekcije postoji dvostepeni međunarodni nezavisni proces procene ovih projekata. To znači da tehnički stručnjaci i nezavisni investicioni tim sačinjen od pet međunarodno priznatih investicionih profesionalaca donosi odluku o tome koji projekti dobijaju finansiranje.

- Dakle, svi projekti se takmiče samo svojim kvalitetom. Konkurencija jeste zaista jaka, ali i sredstva Fonda za inovacionu delatnost se stalno povećavaju, tako da smo u prilici da podržimo sve veći broj projekata - kaže naš sagovornik.

Što se tiče same prijave, ona se vrši u potpunosti elektronski, putem sajta www.inovacionifond.rs i svi prijavni obrasci su obezbeđeni na internet stranici Fonda. Značajno je reći da su oni na engleskom jeziku, zbog međunarodnog karaktera evaluacije.

- Ono što svako ko se prijavljuje treba da ima u vidu, jeste šta je tzv. propozicija vrednosti, odnosno šta je to što ta inovacija koja je predložena, odnosno šta proizvod, usluga, tehnologija ili tehnološki proces nudi kupcima, zbog čega bi oni to bili spremni da plate i kako će se stvoriti poslovni model oko tog proizvoda, koji je put do tržišta, ko su partneri, ko su kupci, kada će se obaviti povraćaj na investiciju i kada će ta firma nakon završetka Fondovog sufinansiranja projekta postati samostalna i moći dalje da raste - ističe Vojvodić.

Iz Fonda posebno ističu da su svi njihovi programi od samog početka potpuno depolitizovani i vođeni su isključivo kvalitetom prijava s jedne, ali i raspoloživim budžetom s druge strana.

- Kako sam već rekao, međunarodna nezavisna evaluacija je primenjena u svakom od naših ciklusa i ljudi koji donose odluku o finansiranju zaista su prekaljeni investicioni profesionalci koji se vode interesima srpskih preduzeća na što širem međunarodnom nivou. To znači da ciljaju one proizvode, usluge, tehnologije i tehnološke procese koji imaj najšira moguća tržišta i sposobni su da stvore veliku vrednost za naše firme, koje će omoći dalje rastu i razvijaju se - naglašava sagovornik eKapije.

Vladimir napominje i da je ovo sedmi javni poziv za program ranog razvoja i šesti za program sufinansiranja inovacija, te da se ta navika sprovođenja poziva ustalila i da očekuju će se to i u narednih nekoliko godina definitnvo odvijati istom ovom brzinom, ako ne i brže.

- Sredstva koja Fond dodeljuje povećavaju se iz godine u godinu. Neki prosek od 2012. do 2015. godine bio je oko 1,5 mil EUR godišnje, a sada su ta sredstva već na nivou između 5 i 10 mil EUR godišnje, odnosno, negde između 3 i 5 mil EUR po pozivu, u zavisnosti od toga odakle dolaze sredstva. Za ovaj javni poziv konkretno obezbeđeno je 4,1 mil EUR za direktnu finansijsku podršku preduzećima. Ukupan budžet za ovu akciju iznosi 4,5 mil EUR, od čega je 2,5 mil EUR donirala Evropska unija kroz predpristupne fondove, a 2 mil EUR obezbeđeno je iz budžeta Republike Srbije, putem Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - kaže Vojvodić.

On je napomenuo i da se krajem 2019. godine očekuje još jedan javni poziv za program ranog razvoja, uz koji će verovatno ići program saradnje nauke i privrede.

- O tome ćemo blagovremeno obavestiti javnost kada budemo imali definisane i jasne rokove. Očekuje se da to bude u poslednjem kvartalu ove godine i da sredstva budu između 4 i 5 mil EUR - navodi on.

Za sredstva Fonda za inovacionu delatnost u ovom trenutku ne mogu da se prijave fizička lica.

- Postoji plan da se i to realizuje u nekom od narednih poziva, ali, u ovom momentu ne možemo ništa da prognoziramo, dok sve to ne bude formalizovano. Za sada mogu da se prijave samo privredna društva u jednoj od četiri forme - ortačko društvo, komanditno društvo, doo ili ad.

Naš sagovornik još jednom napominje da je program namenjen kompanijama i projektima iz svih industrijskih oblasti, oblasti nauke i tehnologije, poljoprivrede, prehrambene industrija, biotehnologije, elektromašinskog inženjeringa, energetske efikasnosti, IT sektora.

- Dakle, svi su dobrodošli i što se toga tiče nema Fond nema nikakve preference u pogledu toga iz koje oblasti dolazi projekat. Važno je da je ideja dobra i kvalitetna, da iza nje stoji dobar tim, dobar poslovni model i da je sve upakovano tako da svi mogu da razumeju. Takođe, važno je i da sam taj koji stoji iza projekta zapravo razume šta je to što oni rade i šta žele da postignu - kaže Vladimir Vojvodić za eKapiju.

U vreme trajanja konkursa, Fond za inovacionu delatnost će svakog četvrtka od 13 do 15 časova organizovati i Dane otvorenih vrata, u Naučno-tehnološkom parku Beograd na Zvezdari (Veljka Dugoševića 54). Ulaz je slobodan i nije potrebna prijava.

D. Obradović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.