Izvor: Tanjug | Četvrtak, 11.04.2019.| 15:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za dve nedelje konkurs za žensko inovaciono preduzetništvo

(Foto: Halfpoint/shutterstock.com)
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je danas da će u naredne dve nedelje Vlada otvoriti novi konkurs za žensko inovaciono preduzetništvo.

Predviđen je program u vrednosti od 100 miliona dinara, dodao je Popović koji je u Naučno-tehnološkom parku prisustvovao potpisivanju ugovora s dobitnicima grantova u okviru Programa "Zauzmi stav, razvij ideju".

On je rekao da će zahvaljujući tome sve žene i devojke koje žele da se bave inovacionim preduzetništvom imati priliku da pokažu potencijale svoje ideje i da tako rade na promociji ženskog preduzetništva.

Popović je kazao da je promocija ženskog preduzetništva važna i da Vlada Srbije radi mnogo na promociji i stvaranju uslova kako bi se žene, devojke, devojčice opredeljivale da započnu biznise, ne samo u oblasti visokih tehnologija već i u inovacijama koje mogu da se razviju u opštini, gradu, ali i na selu.

Govoreći o pobedničkim idejama, Popović je rekao da je reč o vrhunskim kompanijama i da se pokazalo da su žene odlični stručnjaci.

- Srbija je bogata mladim i pametnim ljudima, inženjerima, inovatorima i ženama koje imaju dobre ideje. Želimo da vam ovo bude mali podsticaj za dalje uspehe - rekao je Popović i poželeo im uspehe u daljem radu.

Takmičenju za najbolju žensku biznis ideju okupilo je 106 timova s različitim preduzetničkim idejama, a samo 20 timova je dobilo priliku da se predstavi u finalnom delu.

Ukupan nagadni fond bio je pet miliona dinara.

Osim Popovića, dodeli grantova prisustvovali su i član Gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević i direktorka Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović-Grković.

Prvoplasirani tim je "Herbeliks", a drugi je "Izvor seoske hrane". Trećeplasirani tim je "Art lab studio".

Nagrade su uručene i "Jujuba hleb za bolje sutra" i predstavnicima poslastičarnice "Šuma" u Beogradu.

Dragomir Petronijević je rekao da ga raduje činjenica da su pobednici takmičenja upravo kreativne žene koje ne čekaju, već se bore za posao.

- Ovakvi programi da se kroz takmičenje dođe do dobrih ideja su dobar koncept i nastavićemo kao grad Beograd da se borimo za nove projekte. To jeste posao jedinica lokalne samouprave i naša politika: novi proizvodi, nove usluge, više subvencija u gradu - rekao je Petronijević.

On je dodao da je grad Beograd ove godine 300 miliona dinara odvojio za subvencije u preduzetništvu i poljoprivredi.

- Ako budemo koristili inovacije iz Naučno-tehnološkog parka i kreativine ljude, uspećemo da pomognemo da se zaposli što veći broj ljudi. Broj nezaposlenih u gradu Beogradu u ovom momentu smanjen je na 76.000, ali stopom od 10,2% nismo zadovoljni - rekao je Petronijević.

On je rekao da se na takmičenje "Zauzmi stav, razvi ideju" prijavilo 106 timova i da je osim novčanih nagrada (dva miliona dinara za pobednika, potom 1, 2 miliona, 800.000, 600.000 i 400.000 dinara za ostale plasirane) predviđena i specijalna nagrada, a to je godinu dana rada u okviru NTP.

Ta nagrada namenjana je za dva tima. Jedan će se baviti turističkom promocijom Beograda, a drugi očuvanjem i restauracijom fresaka i kulturnog nasleđa uz korišćenje modernih tehnologija.

Petronijević je dosetio da su timovi, startap kompanije i razvojne kompanije koje posluju u okviru Naučno-tehnološkog parka zaradile više od 20 mil EUR u 2018. godini i da u njima radi više od 700 mladih IT inženjera.

Teodora Tasić koja je sa kolegama konkurisala na takmičenju sa idejom uslužnog uzgajanja hrane rekla joj da će grant u velikoj meri pomoći u daljem radu, kao i u promociji.

Njihova ideja je da daju mogućnost svima koji to žele da iznajme parče zemlje, bašte i da biraju koje kulture i biljke će tu moći da uzgajaju.

Reč je o organskoj proizvodnji.

Mirjana Jugović, osnivač i vlasnik Art lab studija za konzervaciju i restauraciju umetničkih dela rekla je Tanjugu da je ideju da se prijavi na tamkmičenje dobila zahvaljujući platformi "Znanjem do cilja" gde je dobila i serfikat.

- Prijavila sam se za inovativnu biznis ideju, a ona se odnosi na digitalnu rekonstrukciju u oblasti zaštite kulturnog nasleđa. Kreirali smo uređaj inovativnog tipa, jedinstven u svetu, koji se sastoji od skrenera i softverskog programa, čija je glavna uloga da vrše rekonstrukciju oštećenog, kao i da pospešimo digitalnu eru u našoj zemlji - objasnila je Jugović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.