Izvor: Glas zapadne Srbije | Subota, 06.04.2019.| 11:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za modernizaciju poslovne zone Inova u Kokinom Brodu 15 miliona dinara - Šansa za nove investicije i još 40 radnih mesta

Ilustracija (Foto: Konstantin L/shutterstock.com)
U sklopu Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture u 2019 godini, opština Nova Varoš uz pomoć Ministarstva privrede, izvršiće rekonstrukciju spoljne hidrantske mreže poslovne zone "Inova".

Realizacijom ovog projekta poslovna zona "Inova" će biti kompletno opremljena za nove direktne investicije i otvaranje novih radnih mesta, Naime otvaraju se uslovi za potpisivanje još dva ugovora sa novim kompanijama koje bi zaposlile najmanje 40 novih radnika.

Ministarstvo privrede ovaj projekat vredan 15 miliona dinara finansira u iznosu od 13,5 miliona (90%), opština Nova Varoš finansira preostalih 1,5 miliona (10%), dok vrednost PDV-a iznosi 3 miliona dinara.

- Modernizacija poslovne zone Inova u Kokinom brodu je prioritet čiji je značaj prepoznalo Ministarstvo privrede, i ovo nije prvi projekat u poslovnoj zoni Inova koje je Ministarstvo finansiralo. Naime, 2016. godine je odvojeno 26 miliona dinara za sanaciju krovnog pokrivača, adaptaciju i sanaciju podova u proizvodnoj hali - kazao je za "PP Mediju" pomoćnik predsednika opštine Branko Bjelić.

Poslovna zona "Inova" raspolaže sa 24.000 m2 poslovnog prostora, u kojem trenutno posluju 2 pravna subjekta koja zapošljavaju 80 radnika.Besplatan poslovni prostor

Preduzeće "Avdić" iz Prijepolja bavi se proizvodnjom konditorskih proizvoda i veoma uspešno posluje u industrijskoj zoni Inova u Kokinom brodu već dve godine.

- Naša obaveza je bila da da zaposlimo 50 radnika. Obavezu smo ispunili i do sada smo uložili u mašine preko 2 mil EUR, a ove godine ćemo uložiti još milion. Naše proizvode izvozimo na prostoru bivše Jugoslavije, Bugarsku, Švedsku, Rusiju, Severnu Makedoniju - kaže vlasnik preduzeća Fiko Avdić.

On ističe da je odskora počela proizvodnja novih proizvoda i da je za početak uloženo pola miliona evra.

- Sve do sada smo isključivo radili i ulagali sopstvena sredstva ili uz pomoć kredita, od države nismo koristili nikakva podsticajna sredstva, ali ćemo ove godine prvi put aplicirati za nepovratna sredstva koja daje država za otvaranje novih radnih mesta i za kupovinu mašina. Imamo sreću da naši zaposleni dolaze iz okolnih sela Rutoša, Radojine, Kokinog Broda, Seništa tako da za sada nemamo problem sa radnom snagom - kazao je Avdić . On je rekao da je za njihovu proizvodnju zainteresovan američki investicioni fond jer su ovo preduzeće prepoznali kao stabilnog partnera.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević ističe da su uslovi u ovoj industrijskoj zoni veoma povoljni jer se prostor izdaje za nula dinara, a jedini uslov je zapošljavanje što većeg broja radnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.