Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.04.2019.| 17:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pušten u rad BioSens akcelerator - Domaćim IT firmama 16 mil EUR za inovacije u sektoru agrara i hrane

Ilustracija (Foto: one photo/shutterstock.com)
U okviru projekta ANTARES, danas je (4. aprila 2019. godine), zvanično pušten u rad BioSens akcelerator, prvi na ovim prostorima ekskluzivno namenjen domaćim IT kompanijama za razvoj inovativnih proizvoda i usluga sa primenom u sektoru poljoprovrede i hrane, saopštio je Institut.

BioSens akcelerator će kroz konkretne šeme kaskadnog finansiranja i programe treninga, pružiti neophodnu finansijsku, biznis i tehnološku podršku domaćim preduzetnicima, startapima i malim preduzećima da kroz razvoj novih rešenja, i unapređenje postojećih, doprinesu digitalizaciji poljoprivrede.

Kroz program kaskadnog finansiranja domaći IT sektor moći će da konkuriše za ukupno 16.5 mil EUR bespovratnih sredstava, koje je BioSens obezbedio iz fondova Evropske komisije.

Javni pozivi biće otvoreni u poslednjem kvartalu 2019. i prvom kvartalu 2020. godine, gde se očekuje finansiranje oko 85 novih ideja. Na ovaj način, od 2014. godine do danas BioSens je u IT sektor već kanalisao 15.2 mil EUR bespovratnih sredstava i finansirao 86 ideja, od čega 17 potiče iz Srbije.

Novi program akceleracije, koji će biti raspisan u maju ove godine, okupiće preko 20 mentora – eksperata iz zemlje i inostranstva koji će obučavati najbolje prijavljene kandidate u okviru tromesečne obuke počevši od septembra 2019. godine.

Tokom Svečanog otvaranja prisutnim gostima obratila se predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

- Čini mi se da svi počinjemo da shvatamo koliki potencijal imamo, kako možemo na najbolji način da iskoristimo 4. industrijsku revoluciju, koliko su važni istraživanje i razvoj, inovacije, kreativnost, startap kompanije i nauka – instituti kao što je BioSens Institut - rekla je premijerka.

- Kada sam postala predsednica Vlade, imala sam upravo ovakvu viziju Srbije – moderne, konkurentne zemlje i koja transformiše svoju ekonomiju od one zasnovane na investicijama ka ekonomije zasnovane na inovacijama - dodala je Brnabić.

Vesna Bengin, koordinator projekta ANTARES, poručila je da će BioSens akcelerator potpuno besplatno omogućiti najboljim preduzetnicima, startapima, malim i srednjm preduzećima da prođu intenzivne programe obuka i uče od vrhunskih domaćih i stranih stručnjaka kako da svoje inovativne ideje uspešno razviju u proizvode i lansiraju ih na tržište.

Predstavljen je i završeni projekat izgradnje nove zgrade Instituta BioSens i najavljen jpočetak radova na izgradnji za sredinu 2019. godine. Nova zgrada Instituta biće jedinstvena u zemlji, jer će zahvaljujući posebnim antivibracionim karakteristikama centralnog dela objekta omogućiti korišćenje najsavremenije naučne opreme neophodne za razvoj mikro i nano elektronike, senzora i drugih uređaja. Zgrada Instituta će takođe imati i poseban prostor namenjen BioSens akceleratoru i saradnji najboljih preduzetnika i inovatora sa naučnicima Instituta.

ANTARES projekat je zajednički finansiran od strane Evropske komisije i Republike Srbije, kako bi se kroz razvoj nauke i inovacija obezbedio ubrzani ekonomski razvoj zemlje i bolji životni standard svih građana.

Podsetimo, Institut BioSens bio je kandidat za investiciju godine Aurea 2019 u organizaciji eKapije, a dobitnik je priznanja za društvenu korisnost.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.