NavMenu

Malim i srednjim preduzećima milijardu dinara za kupovinu opreme i alata

Izvor: Tanjug Sreda, 20.03.2019. 17:29
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Ministarstvo privrede obezbedilo je čak milijardu dinara za bespovratna sredstva za kupovinu nove opreme i alata za mala i mikro preduzeća i zadruge za ovu godinu, što je dva puta više nego što je prvobitno u te svrhe odvojeno u prethodnoj godini, izjavila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

Ona je gostujući na TV Kopernikus istakla da je interesovanje privrednika u 2018. za ovaj program bilo veliko, zbog čega je Ministarstvo obezbedilo i dodatna bespovratna sredstva.

- Program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava u iznosu od 25%, učešće klijenta od 5%, dok se ostatak finansira povoljnim kreditom partnerskih banaka - rekla je pomoćnica ministra privrede.

Suština je, dodala je, da je kroz ovaj program omogućeno da se povoljno dođe do nove proizvodne opreme.

- Ono što je novo, od ove godine na ovaj način može da se finansira i kupovina građevinske mehanizacije - rekla je Obradović Jovanović i dodala da iznos bespovratnih sredstava po korisniku može da bude maksimalno pet miliona dinara.

Kazala je da je program posebno interesantan, jer je jedino potrebno sredstvo obezbeđenja zaloga na opremu koja se nabavlja, čime i preduzetnici koji su već opteretili imovinu hipotekom ili koji to iz bilo kojih razloga ne žele, mogu da obnove mašine.

Kazala je i da je ceo proces brz, te da od podnošenja zahteva do donošenja odluke ne prođe više od desetak dana.

Pomenula je kao važnu stvar da postoji bodovanje, pa, kako kaže, svi koji ispunjavaju uslove konkursa i koji mogu da dobiju kredit od banke, mogu da računaju i na sredstva Ministarstva privrede.

Ona je rekla i da ovo nije jedini program koji Ministarstvo realizuje, pominjući razvojni program koji se sprovodi u saradnji sa Fondom za razvoj i putem kojeg takođe može da se nabavi oprema uz kombinaciju bespovratnih sredstava i kredita ili da se ulaže u izgradnju proizvodnih kapaciteta.

- Cilj nam je da imamo kontinuirano otvorene programe i da privreda može stabilno da računa na podršku Ministarstva - zaključila je Obradović Jovanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.