Izvor: Beta | Sreda, 13.03.2019.| 14:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za novi projekat savetodavne pomoći MSP u Srbiji 2,2 mil EUR od EU i EBRD

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Najmanje 130 malih i srednjih preduzeća u Srbiji moći će da u naredne četiri godine unapredi svoju konkurentnost zahvaljujući novom savetodavnom programu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) "EU za Srbiju - EBRD savetodavna podrška MSP", u koji je EU uložila 2,2 mil EUR, rečeno je danas na predstavljanju projekta.

- Posebna vrednost ovog programa, koji će sprovoditi EBRD uz pomoć Ministarstva privrede, jeste prenos znanja stranih stručnjaka sa velikim iskustvom u praksi, kao i unapređenje usluga lokalnih konsultanata - kazao je državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac i pozvao mala i srednja preduzeća da iskoriste mogućnosti programa i unaprede konkurentnost na regionalnim i tržištima EU.

On je istakao da je poslednjih nekoliko godina strateški prioritet Vlade Srbije i Ministarstva privrede sveobuhvatna podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika koji čine 99% svih privrednih društava u zemlji i zapošljavaju dve trećine svih radnika u zemlji.

Trivunac je podsetio i da je Ministarstvo privrede za mala i srednja preduzeća izdvojilo 1,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava pomoći, ali i savetodavne programe i monitoring, a da su pomoć tom sektoru omogućili kroz razne programe i Fond za razvoj Srbije, Razvojna agencija Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje i Inovacioni fond.

Šef Delegacije EU Srbiji Sem Fabrici kazao je da je ovo peti projekat pomoći malim i srednjim preduzećima koje EU tokom prethodnih 15 godina realizuje u Srbiji sa EBRD-om.

- Tri četvrtine malih i srednjih preduzeća koja su bila u ovom projektu uvećala su u proseku svoj obrt za gotovo 25%, 66% njih su povećali broj radnika, pa je tako otvoreno gotovo 2.000 radnih mesta - kazao je Fabrici.

Istakao je i da su mala i srednja preduzeća, koja su dobila pomoć, privukla oko 207 mil EUR dodatnog finansiranja za svoje poslovanje, a 75% malih i srednjih preduzeća su prepoznala značaj projekta i nastavila su da koriste savetodavne usluge.

- Ove brojke nam daju potvrdu da je ovo uspešan, prilagođen pristup - kazao je on i ocenio da je ključ uspeha to što se savetodavna pomoć prilagođava svakom preduzeću pojedinačno.

Kako je objasnio, pomoć omogućava da preduzeća uvedu evropske i međunarodne standarde, smanje troškove proizvodnje, pronađu dobro tržište i izvoznu strategiju za svoje proizvode i usluge.

Projeket omogućava i da imaju bolji pristup finansijama, inovativnim tehnologijama i različitim alatima za upravljanje.

Dodao je i da će 45 lokalnih konsultatanata imati obuke, kako bi na bolji način pomagali malim i srednjim preduzećima.

- Ovo je deo šireg paketa sredstava podrške u okviru Razvojnog programa za mala i srednja preduzeća koje EU kontinuirano pruža srpskoj privredi. Ranije smo več opredelili 14 mil EUR za ovaj projekat, a sada još 2,2 mil EUR, što je deo šireg paketa koji iznosu gotovo 200 miliona evra koja su uložena u pomoć privredi Srbije - kazao je Fabrici.

Regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan i šefica kancelarije u Srbiji Žužana Hargitai kazala je da je od 2001. godine do sada ta finansijska institucija pomogla srpsku privredu sa 5,2 mlrd EUR, a gotovo 70% sredstava bilo je namenjeno kao pomoć razvoju privatnog sektora.

Ona je podsetila da je EBRD do sada podržala više od 900 malih i srednjih preduzeća, kao i da savetodavna pomoć EBRD pokriva nekoliko oblasti od proizvodnje, IT i maloprodaje do modnog dizajna.

- Više od dve trećine malih i srednjih preduzeća se nalaze van Beograda, a prosečni godišnji obrt ovih kompanija je oko 900.000 EUR - kazala je ona.

Pravo da konkurišu za pomoć imaju mala i srednja preduzeća u svim poslovnim sektorima sa izuzetkom vojne i duvanske industrije, industrije žestokih pića, osiguranja, bankarstva, finansijskih usluga i igara na sreću.

Potrebno je da su firme većinski privatne i u većinskom domaćem vlasništvu, da posluju najmanje dve godine i imaju od 10 do 500 zaposlenih.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.